Valter Flego: EU daje 8 milijardi eura za digitalizaciju! Hrvatska se mora izboriti za taj novac

PULA – Kao nastavak IDS-ovog predstavljanja ključnih točki predizbornog programa, o digitalizaciji i učinkovitoj javnoj upravi danas su pred pulskim Fakultetom ekonomije i turizma govorili kandidat IDS-a na izborima 5. srpnja Marin Lerotić i IDS-ov zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego, ujedno izvjestitelj Parlamenta za program Digitalna Europa. 

Tim povodom, Flego je istaknuo da je „Hrvatska, nažalost, prema najnovijem istraživanju Indeksa gospodarske i društvene digitalizacije za 2020. po digitalizaciji javnih usluga na samom začelju Europske unije, dok je primjerice Pula apsolutni šampion digitalizacije u Hrvatskoj“.

– Istra je, dakle, i po tom pitanju ne korak, već deset koraka ispred ostatka Hrvatske, koja je kilometrima daleko od realizacije svog digitalnog potencijala – u javnoj upravi, školstvu, proizvodnji, općenito u poslovanju.  Flego je dodao da nam „Europa nudi konkretnu pomoć putem EU fondova i ne smijemo pustiti da nam ta prilika još jednom promakne. Imamo realne mogućnosti da budemo pri samom vrhu u ovome području, međutim mi smo opet nekako spali na začelje. A to je isključivo posljedica državnog nemara i ignorancije kad su u pitanju inovacije i znanost, kad je u pitanju digitalizacija“. 

– Program Digitalna Europa na raspolaganju ima više od 8 milijardi eura, a na nama je da povučemo što je više sredstava moguće. Zato je izuzetno važno to učiniti skupa s nacionalnim, regionalnim i lokalnim tijelima i zato je iznimno važno tko je u Saboru jer će u Saboru trebati i niz zakona u tom smjeru donijeti, zaključio je Flego. 

Marin Lerotić, kandidat IDS-a pod rednim brojem 6,  nadovezao se kazavši da su „konkretni pokazatelji prisutni i mi u Istri imamo znanje i iskustvo kad je u pitanju digitalizacija te želimo to podijeliti s ostatkom zemlje“.

– Digitalizacija ubrzava i poboljšava sve usluge, otvara nove poslovne modele, potiče biznis i jača konkurentnost cjelokupnog gospodarstva. Međutim, digitalizacija podrazumijeva učinkovitu i efikasnu javnu upravu, a suvišno je uopće reći koliko tu, kao zemlja, imamo prostora za poboljšanje, naglasio je Lerotić te dodao da „učinkovita javna uprava ne smije postati još jedna politička parola, već mora biti naša realnost“.

– Meni je normalno da svaki građanin može kontrolirati što radi njegov načelnik, gradonačelnik, zastupnik ili vijećnik, da se svako kršenje propisa sankcionira i da jednim klikom mogu saznati na koji način se troši javni novac. Sve mi je to normalno jer živim u Puli, gradu gdje svi građani mogu sudjelovati u stvaranju proračuna, pa i digitalnim putem, i gdje se konstantno radi na približavanju rada gradske uprave građanima. Pored e-poslovanja, Pula je uvela niz rješenja poput e-konzultacija ili e-upisa djece u dječje vrtiće. Građanima su na raspolaganju i web aplikacije e-Proračun i Pula na dlanu, i to je put koji Hrvatska mora slijediti, istaknuo je Marin te naglasio:

– U Saboru ću se zalagati  za potpunu javnost i transparentnost javnog sektora, za digitalizaciju i automatizaciju svih javnih usluga namijenjenih građanima i gospodarstvu ulaganjem milijarde kuna godišnje u sljedeće 4 godine, za uvođenje komunalne policije u nadležnosti lokalne samouprave za održavanje javnog reda i mira, kontrolu i sprječavanje bespravne gradnje, kontrolu i poštivanje komunalnih propisa, kontrolu javnih događanja i za druge funkcije uređenog i sigurnog života građana.

Lerotić je zaključio kako je „uvjeren da danas upravo predstavljene teme mogu značajno pomoći vraćanju povjerenja naših sugrađana u sustav. Javan i transparentan javni sektor, efikasno pravosuđe i jačanje ovlasti lokalne samouprave vode ka pravednom i sigurnom društvu! To je naš cilj! Sempre avanti!“

Pin It on Pinterest