Gradu Puli šestu godinu zaredom dodijeljena najviša ocjena za transparentnost proračuna

Institut za javne financije danas je u Zagrebu, bez publike zbog pandemije koronavirusa, predstavio najnovije službene rezultate istraživanja transparentnosti proračuna svih lokalnih jedinica prema kojem je Pula i šestu godinu zaredom dobila najvišu ocjenu zbog objave svih traženih proračunskih dokumenata čime još jednom Puli potvrđen status jednog od najtransparentnijih i najotvorenijih gradova u Hrvatskoj.U svom šestom ciklusu istraživanja, Institut za javne financije RH  ponovno je obuhvatilo sve županije, gradove i općine, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj, a transparentnost proračuna ocjenjivala se brojem objavljenih proračunskih dokumenata u promatranom razdoblju, odnosno od studenog 2019. do travnja 2020. godine pri čemu se podrazumijeva mogućnost građana da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu.

„Upravo zbog svoje otvorenosti prema građanima, Pula je već godinama prepoznata kao jedna od najtransparentnijih uprava u Hrvatskoj. Drago mi je što je Institut za javne financije i ove godine posebno pohvalio Pulu koja je u svim dosadašnjim istraživanjima objavila svih pet proračunskih dokumenata. Ovo je priznanje svakako još jedan dodatni motiv da i dalje jačamo našu otvorenost i transparentnost rada kako bi građanima sve važne informacije učinili što dostupnijima,“ istaknuo je pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić.

Pored javne i lako dostupne objave svih traženih proračunskih dokumenata, Grad Pula već niz godina provodi niz aktivnosti i mjera kako bi svoje sugrađane na jednostavna i lako razumljiv način upoznao s proračunom kao najvažnijim dokumentom Grada. Po svim se mjesnim odborima održavaju javne tribine s građanima koji svojim prijedlozima pomažu u planiranju proračunu. Na isti način, samo digitalnim putem, građani u stvaranju proračuna sudjeluju i putem e-Konzultacija. Građanima su na raspolaganju i web aplikacije e-Proračun i Pula na dlanu, kao i informativne brošure koje se svake godine dostavljaju na kućne adrese, a građani mogu saznati način na koji se zajednička sredstva prikupljaju te način njihovog trošenja. Valja spomenuti kako Grad Pula (kao jedan od rijetkih gradova Hrvatske) dvaput godišnje javno objavljuje i stanje potraživanja prema Gradu Puli te komunalnim trgovačkim društvima i javnim ustanovama.

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije. Na temelju njih, građani se mogu angažirati i, između ostalog, utjecati i na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, na odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

Detaljni rezultati istraživanja svih 576 lokalnih proračuna s interaktivnom kartom dostupni su na  mrežnim stranicama Instituta te u Newsletteru.  

 Institut za javne financije će poštom poslati priznanja svim lokalnim jedinicama koje su objavile sve tražene proračunske dokumente.

Pin It on Pinterest