Flego: Odavanje počasti žrtvama u srcu EU-u kao obećanje da Srebrenica nikada neće biti zaboravljena

BRUXELLES – „25 godina prošlo je od najstrašnijeg ratnog zločina na europskom tlu od završetka II. svjetskog rata – genocida u Srebrenici – i nitko, baš nitko, si ne bi smio uzimati za pravo negirati taj ratni zločin i relativizirati povijest“, istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego na današnjoj plenarnoj sjednici u Bruxellesu, povodom obilježavanja 25. obljetnice Srebrenice.

Flego je naglasio da iskreno žali da u Europskom parlamentu nije bilo političke volje za ponovnim donošenjem rezolucije o Srebrenici uoči ove važne obljetnice i dodao kako je „to NE osuđivanje srebreničkih zločina veliki civilizacijski poraz ovog saziva Europskog parlamenta“.

– Najmanje što dugujemo žrtvama i njihovim obiteljima jest garancija da ćemo učiniti apsolutno sve u našoj moći da se takvi stravični zločini nikada ne ponove te garancija da će EU zauvijek biti beskompromisni čuvar mira i stabilnosti našeg kontinenta. Kao predstavnici Parlamenta, dužni smo inzistirati na pravdi i odbacivati svaku politiku koja dijeli, osuđuje i isključuje, dužni smo promovirati zdravu i uzornu politiku. S ljudskim životima, boli i patnjom, nema kompromisa i špekulacija, naglasio je Flego.

U sjećanje na sve žrtve srebreničkog zločina, Flego je prilikom svog govora na plenarnoj na sakou nosio „Srebrenički cvijet“, simbol borbe protiv genocida i masovnih stradanja ljudi. Jedanaest latica cvijeta predstavljaju 11. srpnja 1995. godine.

– Srebrenički cvijet simbol je stradavanja i podsjetnik na svo zlo ekstremističkog nacionalizma te opasnosti neiskorijenjene etničke mržnje. To je podsjetnik na najcrnji dio europske povijesti, koji se nikada ne smije zaboraviti. Međutim, želim da ovaj Srebrenički svijet bude i simbol istinske vjere u zdraviju sadašnjost i bolju budućnost u kojoj nitko neće gubiti svoj život zbog različitosti, zbog pripadnosti drugoj vjeri ili naciji, istaknuo je Flego te poručio za kraj:

– Snažno i nedvosmisleno osuđujem srebrenički genocid u srpnju 1995. godine i pozivam sve vas da učinite isto! Izražavam najiskreniju sućut njihovim obiteljima i pozivam vas da zajedno odamo počast svim žrtvama.

Pin It on Pinterest