Održana 30. sjednica Skupštine Istarske županije

30. sjednica Skupštine Istarske županije održana je danas, u gradsko-školskoj dvorani u Pazinu, uz dnevni red od 16 točaka. 

Nakon verifikacije zapisnika prethodne sjednice, predsjednik Skupštine Istarske županije Valter Drandić zahvalio se Stožeru civilne zaštite Istarske županije na posvećenosti i predanome radu u proteklom razdoblju, te pozvao načelnika Stožer civilne zaštite Istarske županije Dina Kozlevca i ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandra Stojanovića da podnesu izvještaj o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Istarskoj županiji.

Kozlevac se za početak osvrnuo da je od posljednjeg Izvještaja koji je podnesen Skupštini bio u proljeće, a u međuvremenu odrađen veliki dio borbe protiv koronavirusa na razini Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Stanje se mijenja iz dana u dan, pa su tako donesene i određene odluke o popuštanju mjera radi gospodarstva i turizma na zadovoljstvo građana i svih ostalih. Započeli smo s pripremama za nadolazeći jesen i zimu obzirom na novu dinamiku pandemije.“ 

Naglasio je da iako smo imali vrijeme kad smo bili bez zaraženih, stvari su se počele mijenjati s otvaranjem granica radi turizma. „Mobilnošću građana RH i turista, na područje Istarske županije je došlo do ulaska virusa s drugih područja. Sustav se nastavio suprotstavljati širenju zaraze, a tome je uvelike zaslužan Zavoda za javno zdravstvo i njezin ravnatelj, kao i sjajna ekipa epidemiologa i svih službi. 

„Trenutno imamo gotovo 200 tisuća turista, a ukupno na području Istarske županije ima gotovo 400 tisuća osoba. Velika je vjerojatnost da može doći do još snažnijeg širenja virusa, ali napominjemo da sustav funkcionira besprijekorno.“ istaknuo je načelnik Stožera.

Rekao je da se sve odluke Stožera, procjenjuju i donese u dogovoru i suradnji sa županom, gradonačelnicama i načelnicima. Iako se u javnost pustila takva informacija, naglasio je da nikakvih proboja u sustavu nije bilo. Spremni smo i za gore situacije jer je naš sustav posložen. Učeni prijašnjom situacijom, pripremamo se da prebrodimo jesen i zimu za koju kažu da će biti teške.“ završio je svoje izlaganje Kozlevac.

Ravnatelj Stojanović izvijestio je prisutne da je trenutno u Istarskoj županiji 110 COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije je 316 osoba. Zbog blaže kliničke slike oboljelih, trenutno se ne hospitaliziraju sve COVID pozitivne osobe. Asimptomatske osobe lijeće se u kućnim uvjetima, odnosno na kućnom liječenju. 

„Došlo je do otvaranja sustava i veliki se broj osoba kako domaćih, tako i stranih kreće na području Istarske županije, a time raste i rizik za širenje zaraze. S područja Umaštine, Buzeštine i Labinštine u ovome trenutku dolazi najveći broj novozaraženih osoba, a i dalje su nam najveći problem velika okupljanja. Na osnovu dnevnih izvješća, može se vidjeti da Istarska županija provodi široki broj testiranja, odnosno da je svaka peta testirana osoba u RH iz Istre. Turistički sektor ima mirnu situaciju, jer što se tiče novooboljelih, možemo reći da se radi se o malom broju zaraženih koji su turisti. Tu prvenstveno radi o domaćem stanovništvu.“ istaknuo je ravnatelj Zavoda.

Uslijedilo je davanje informacije o trenutnom stanju i problematici oko Kaštijuna od strane zamjenika župana koji obnaša dužnost župana istarske županije Fabrizia Radina.

„Nakon godine dana intenzivnih aktivnosti na projektu nadogradnje, dodatnog opremanja i optimizacije rada postrojenja za gospodarenje otpadom potrebno je, u cilju informiranja članova Skupštine i, posredno, šire javnosti, progovoriti o stanju na Kaštijunu: o svemu što smo do sada učinili, o tome što planiramo poduzeti u sljedećem periodu i o problemima koji još nisu riješeni.“

Istarski župan je naglasio kako je uvjeren da nema alternative optimizaciji, odnosno poboljšanju procesa rada postrojenja na Kaštijunu, kako bi se na taj način sanirali nedostatci, koji su bili očigledni prošle godine zbog nedovoljno obrađenog otpada tijekom ljetnih mjeseci, te posljedično pojave neugodnih mirisa.

Istaknuo je da se do kraja ljeta planira na vanjskoj plohi ugraditi sustav otplinjavanja i bit će puštena u rad visoko temperaturna baklja. Radni dio plohe – dakle onaj dio koji mora ostati otvoren radi dnevnog odlaganja dijela obrađenog otpada – biti će odmah pokriven posebnim omotačem. Time se vjerojatnost širenja neugodnih mirisa kako iz samog pogona, tako i iz vanjskog bazena, smanjuje na najmanju moguću mjeru.

„Radovi na postrojenju, koji su zbog nepovoljne epidemiološke situacije uzrokovane korona virusom bili obustavljeni na mjesec dana, privode se kraju i planira se njihovo okončanje početkom sljedećeg mjeseca, kada će novi dio pogona krenuti u probni rad.“ 

Radin je također napomenuo kako imamo i dalje problema u funkcioniranju Kaštijuna, prije svega, u činjenici da povremeno, još uvijek osjećaju neugodni mirisi promjenljivog trajanja i intenziteta iz pravca Kaštijuna.  Uzrok tome, a zaključak temeljim na rezultatima sustavnog i objektivnog promatranja pojave, najvjerojatnije je povezan s radovima na postrojenju, odnosno s činjenicom da sustav ventilacije u glavnom pogonu nije bio u potpunoj funkciji, upravo zbog dinamike radova. 

„Suradnja s civilnim sektorom na pitanjima zaštite okoliša i utjecaja Kaštijuna na lokalnu zajednicu ne samo da je prihvatljiva, već je poželjna i nužna. Isto tako, zakonski je neprovedivi svaki vaninstitucionalni model su-upravljanja Kaštijunom“, istaknuo je župan.

Na vijećničko pitanje o trenutnoj kulturnoj sceni i programima u kulturi, pročelnik Vladimir Torbica se osvrnuo da se kultura u Istri, obzirom na okvire koji su zadani, odvija jako dobro. Naglasio je da se samo jedna manifestacija koju financira Istarska županija morala odgoditi, dok se ostale održavaju, bilo u drugačijim oblicima ili drugačijim uvjetima. Što se tiče Pula film festivala, on je pomaknut za razdoblje kraja kolovoza i početka rujna, u gotovo istom obimu kako je bilo predviđeno. Za kraj je istaknuo „Kultura u Istri se događa. Činjenica je da se manje održavaju pučke fešte, ali za takve manifestacije naš Upravni odjel ionako nije zadužen.“ 

Pin It on Pinterest