U Motovunu otvorena Gradska tiskara Antico

Na samom vrhu Motovuna, na glavnom motovunskom trgu koji nosi ime Andrea Antico, s radom je krenula Gradska tiskara Antico, nazvana po Andrei Anticu da Montona, slavnom nakladniku, skladatelju i tiskaru nota, rođenom upravo u Motovunu krajem 15. stoljeća. 

Gradska tiskara Antico nudi unikatnu izradu autohtonog motovunskog suvenira u tradicionalnoj tehnici ručnog tiskarstva na replici srednjovjekovnog Gutenbergovog stroja – preše, uz mogućnost vlastitog izbora motiva i popratnih osobnih poruka kako bi zauvijek ovjekovječili svoju uspomenu na dan proveden u Motovunu. Motivi grafika i ilustracija sežu od idiličnih prikaza Motovuna pa sve do bajki i legendi istarskog podneblja. Papir korišten prilikom otiskivanja unikatnog suvenira je također plod ručnog rada, jer svaki list sadrži u sebi dio Motovunske šume zahvaljujući opalom raslinju koje je sakupljeno i obrađeno u radionici Majstora Janeza, poznatog slovenskog majstora srednjovjekovnog ručnog tiskarstva, od kojega je o ovom jedinstvenom zanatu osobno učio i pokretač motovunske tiskare. 

Idejni pokretač i realizator ovog izuzetnog projekta je mladi Jure Bralić, koji osim što će sam tiskati ove unikatne suvenire na replici Gutenbergove preše, također i sam osmišlja te crta motive, odnosno grafike, koje će tiskara u personaliziranom obliku ponuditi posjetiteljima Motovuna. Uz autohtone suvenire, tiskara u svojoj ponudi nudi i ekskluzivne predmete poput notesa raznih dimenzija s kožnim koricama koji se izrađuju u Sieni ili pribor za pisanje tintom izrađen od murano stakla.  

“Riječ je o novom turističkom adutu našeg pitoresknog srednjovjekovnog gradića na brdu. Gradska tiskara se ambijentom i kontekstom savršeno uklapa na lokaciju na kojoj je smještena, a našim posjetiteljima nudi novi sadržaj, jedinstven u Istri, ali i šire. Nakon što smo ove godine u turističku ponudu uveli lik mletačkog podestata Marca, koji zainteresiranim posjetiteljima prilikom organiziranih razgleda priča o bogatoj povijesti Motovuna, ovo je nova nadogradnja turističke ponude Motovuna temeljene na povijesti, koja nam otvara mogućnost povezivanja tih dviju priča i stvaranja novih priča”, kaže David Matković, voditelj Ureda Turističke zajednice Općine Motovun. 

Radno vrijeme Gradske tiskare Antico je od utorka do nedjelje, u vremenu od 11 do 14 sati i 16 do 21 sat, dok je ponedjeljkom tiskara zatvorena. 

Dođite u pitoreskni srednjovjekovni Motovun i uđite u “vremeplov” koji će vas svim osjetilima odvesti nekoliko stoljeća unatrag, u razdoblje koje je među najzaslužnijima za današnju vizuru turističkog dragulja unutrašnjosti Istre. 

Pin It on Pinterest