Miletić: Nemojte se kockati, omogućite Istri da spasi hrvatsku turističku sezonu!

PULA – Istarski demokratski sabor poziva Vladu Republike Hrvatske, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo turizma i ostale resorne institucije da promptno reagiraju na odluku Italije o uvođenju obaveznih testova na koronavirus za sve osobe koje u Italiju ulaze iz Hrvatske. Isto vrijedi i za najave Republike Slovenije o stavljanju Hrvatske na crvenu listu. 

Talijanska odluka ima dalekosežno negativne posljedice za hrvatsko gospodarstvo i zahtijeva maksimalnu angažiranost svih nadležnih institucija. Hrvatska mora iskoristiti sve raspoložive diplomatske kanale, izričito dobro razvijene bilateralne odnose s Italijom te diplomatske kanale na razini EU da se talijanska odluka revidira! 

Istra kontinuirano ima vrlo povoljnu epidemiološku situaciju i najbolje turističke rezultate u zemlji. Zbog toga tražimo od nadležnih hrvatskih institucija da apeliraju na emitivne države, da mjere koje donose ne donose za cijelu državu, već isključivo za pojedina područja, sukladno realnoj epidemiološkoj slici. 

Isto tako, tražimo od Nacionalnog stožera da HITNO donese mjere kojima će se omogućiti nesmetan nastavak turističke sezone u regijama koje su osigurale sigurno epidemiološko okruženje, poput Istre.  Istarski turistički rezultati ključno će utjecati na stabilnost državnog proračuna  koji je već pretrpio ogroman udarac. 

Stoga, tražimo od nadležnih institucija da povuku sve potrebne poteze, da se prestanu kockati i da omoguće Istri i svim drugim sigurnim regijama i gradovima da izvuku ovu turističku sezonu! 

Pin It on Pinterest