Najava preventivne aktivnosti ”Odgovorno u prometu”

Prometna policija nastavlja s provođenjem preventivnih aktivnosti u cilju podizanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu

Foto. Ilustracija

Kako bi se povećala prometna kultura sudionika u prometu, djelatnici Postaje prometne Policije Pula-Pola provest će u četvrtak, 27. kolovoza od 9 do 11 sati, na Narodnom trgu u Puli (gradska tržnica) preventivnu aktivnost ”Odgovorno u prometu”.

Na informativnom punktu policijski službenici će odgovarati na pitanja građana o prometnim pravilima, a zainteresirani će moći provjeriti trenutno stanje negativnih prekršajnih bodova, status vozačke dozvole i informacije o zabranama upravljanja motornim vozilom.

Brojna istraživanja u državama u kojima se primjenjuje dodjeljivanje negativnih prekršajnih bodova pokazala su da, ponajviše s gledišta vozača prema poštivanju prometnih pravila, sustav negativnih prekršajnih bodova pridonosi pozitivnom ponašanju te smanjenju težih prekršaja.

Podsjećamo kako su negativni prekršajni bodovi pravna posljedica pravomoćne osude vozača motornog vozila za određene prekršaje iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, o čemu se ne izdaje posebno rješenje, već se negativni prekršajni bodovi automatizmom upisuju u evidenciju po pravomoćnosti prekršaja, a brišu se iz evidencije protekom dvije godine od dana pravomoćnosti odluke o prekršaju na temelju kojeg su upisani. 

Mladom vozaču koji je u dvije godine prikupio devet negativnih prekršajnih bodova, kao i vozaču koji je u istom razdoblju prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova, vozačka dozvola će se ukinuti i oduzeti, a ponovnom polaganju vozačkog ispita može se pristupiti istekom roka od dvije godine od dana izvršnosti rješenja o ukidanju i poništenju vozačke dozvole i provedenog postupka osposobljavanja kandidata za vozače.

Tijekom 2020. godine na području Postaje prometne policije Pula-Pola donesena su rješenja o ukidanju i oduzimanju vozačke dozvole zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova za 29 vozača,  dok je za 546 vozača izrečena zabrana upravljanja motornim vozilom zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. 

Pozivaju se građani da u četvrtak posjete informativni punkt prometne policije te saznaju nešto više o važnosti poštivanja prometnih pravila i sigurnosti u prometu.

Pin It on Pinterest