Zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci na zatvaranju 12. Dana stvaralaštva Art studija

Izložbeni prostor Srpskog kulturnog centra u Istri sa sjedištem u Puli ugostio je završnu izložbu manifestacije 12. Dani stvaralaštva Udruge Art studio. Izložbu pod nazivom „Za sve je kriv Gaudi“ online je otvorila zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci u ime pokrovitelja Grada Pule čime su ujedno zatvoreni 12. Dani stvaralaštva koji su se ove godine, u izmijenjenim okolnostima, održali od 7. do 25. kolovoza.

Šira javnost otvorenje je mogla pratiti putem live streama na Facebook i Youtube kanalu Art studio Pula.

„Hvala Art studiju na pozivu kojem sam se rado odazvala. Pohvalno je što je udruga i ove godine organizirala kreativne radionice i što već 12 godina nesebično u našem gradu nudi programe, aktivnosti, radionice i svojevrsne „laboratorije“ za različitu skupinu naših sugrađana od onih najmlađih pa do umirovljenika. Večeras smo ovdje u doista jednom prekrasnom prostoru i možemo uživati u ovim keramičkim stvaranjima naših sugrađana koji su se, iako nisu po profesiji umjetnici, uspješno prepoznali u ovim kreativnim izazovima. Smatram kako je to jedna specifična dimenzija koja daje dodatnu kvalitetu našem gradu“, rekla je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci.

Dodala je kako Grad Pula svih 12 godina prati aktivnosti i programe Art studija koji je postao već prepoznatljiva „stanica“ za sve koji žele stvarati, okušati se, više naučiti, proučavati i istraživati materijale, boje i oblike. Zamjenica gradonačelnika ujedno je čestitala Art studiju što su iznašli kreativan način da uz epidemiološke mjere prezentiraju rad polaznika jer „ovdje ima vrlo uspješnih radova koji zaokružuju ovu potpuno pozitivnu priču“ zaključila je Puh Belci.

Predsjednik Art studija Igor Fabris izrazio je zadovoljstvo što je čitava manifestacija ove godine protekla uspješno te se zahvalio svim sudionicima radionica i posjetiteljima izložbi na bespogovornom pridržavanju epidemioloških preporuka.

„Čitav projekt „Za sve je kriv Gaudi“ započeli smo još u siječnju ove godine. Osnova ideja bila je pločica koju je dizajnirao slavni katalonski arhitekt Antoni Gaudi. Bavili smo se industrijskim dizajnom tijekom kojega je 29 autora trebalo dizajnirati vlastitu pločicu. Sam izvedbeni proces bio je jednostavan, dok je osmišljavanje i crtanje pločica, kako bi se one mogle ponavljati, predstavljao zahtjevniji dio“, pojasnio je Fabris.

Manifestacija 12. Dani stvaralaštva započela je 7. kolovoza 2020. godine izložbom keramičkih radova objedinjenih pod nazivom „Savršenstvo  mora“ u prostoru Europskog centra za mir i razvoj UN-a (ECPD) u Puli nadomak Augustovog hrama.

Tijekom tri vikenda održano je šest vikend radionica u Puli i Medulinu: mozaik, fuzija stakla (izrada nakita), skulptura, lončarenje te dvije tehnike oblikovanja i dekoriranja gline cuerda secca i sgraffito. Voditeljska imena stalni su suradnici ili članovi Art studija: Vesna Jaklin Pantić, Sonja Milotić Šesto, Monika Petrović, Nataša Krajnović, Rino Banko i Igor Fabris.

Završna izložba 12. Dana stvaralaštva „Za sve je kriv Gaudi“ u Srpskom kulturnom centru (SKUC) u Istri može se razgledati svaki dan do 4. rujna u vremenu od 19 do 21 sat.

Pin It on Pinterest