Zamjenik gradonačelnika Robert Cvek na projekciji filma Galeb s predstavnicima Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije

Zamjenik gradonačelnika Robert Cvek u ponedjeljak 31. kolovoza 2020. godine u Istarskom  narodnom kazalištu na projekciji dokumentarnog filma Galeb ugostio je predstavnike Primorsko-goranske županije – zamjenika župana Grada Rijeke Petra Mamulu, gradonačelnika Grada Rijeke Vojka Obersnela i zamjenika gradonačelnika Marka Filipovića.

Galeb je još jedan u nizu dokumentarnih filmova koji se, uz igrane, prikazuje u sklopu ovogodišnjeg 67. Pulskog filmskog festivala u Areni, ali je zbog nepovoljnog vremena projekcija premještena u Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula.  

„U ugodnom društvu s predstavnicima Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije bilo je doista posebno pogledati zanimljiv dokumentarac o najpoznatijem Titovom brodu Galeb, simbolu i svojevrsnom svjedoku političke i društvene povijesti 20. stoljeća. Film obiluje atraktivnim arhivskim snimkama koje javnost u velikoj mjeri dosada nije imala prilike vidjeti. Iz današnje perspektive vrlo je zanimljivo vidjeti ovu bivšu Titovu ploveću rezidenciju, ali i osobe koje su ostavile traga u svjetskoj povijesti“, rekao je zamjenik gradonačelnika Robert Cvek.

Ivan Živković Žikaautor je filma o Titovom brodu Galebu koji govori o velikom pothvatu plovidbe koja je trajala 479 dana, tijekom koje je Tito obišao 18 zemalja i uplovio u 29 luka. Tijekom tih putovanja dogovorio je Nesvrstane, najveći svjetski savez zemalja nakon Ujedinjenih naroda. U taj savez ušle su mnoge zemlje svijeta među kojima i Indija te Egipat.

Film Galeb trebao bi gostovati na festivalima u Indiji i Kairu, a njegova će projekcija biti, ako uvjeti tada dozvole,  i na samom brodu Galeb koji će nakon obnove postati muzej s restoranom i hostelom.

Ministarstvo kulture 2006. godine proglasilo  je brod Galeb kulturnim dobrom Republike Hrvatske, a Grad Rijeka ga je 2009. otkupio s namjerom da ga preuredi u muzej. Brod je trenutno na obnovi u brodogradilištu Kraljevica.

Pin It on Pinterest