UNICEF Mliječna staza 2020 – Jelena Vuković

Još uvijek se stignete prijaviti

Jelena Vuković poziva na UNICEF-ovu Mliječnu stazu

UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza počinje ove subote, a od 5. do 20. rujna sudionici će preko aplikacije prikupljati kilometre i pružiti podršku djeci s teškoćama. Jedna od brojnih sudionika je i Puležanka Jelena Vuković, paraolimpijka s preko 20 godina uspješne sportske karijere. I ona će biti među više od rekordnih 5.700 sudionika koji će kilometre mogućnosti prikupljati trčanjem, hodanjem, vožnjom u kolicima, na biciklu, rolanjem ili drugim načinom koji im najbolje odgovara diljem cijele Hrvatske.

Jelena se uvijek rado odaziva na humanitarne projekte, a ove je godine posebno motivirana svrhom Mliječne staze – pružanjem podrške jednoj od najranjivijih skupina, djeci s teškoćama. UNICEF će ove godine okupiti sudionike oko ideje promatranja djece kroz njihove sposobnosti i mogućnosti, a ne teškoće.

„Vrlo je bitno istaknuti sposobnosti i mogućnosti, a ne bazirati se na onome što ne možemo. Svatko od nas je jedinstven i poseban, vrijedan na svoj način, ističući ono dobro što potičemo – izgradnju samopouzdanja“, ističe Jelena.

Utrka započinje u subotu, a svi oni koji žele dati podršku djeci s teškoćama mogu se prijaviti tijekom cijelog trajanja utrke. Procjenjuje se da u Hrvatskoj živi 24.169 , djece s razvojnim rizicima i teškoćama u dobi do 5 godina u Hrvatskoj. Nažalost, tek 1 od njih 8 koristi usluge rane intervencije, koje su ključne kako bi mogli razviti svoje sposobnosti. UNICEF će zato sredstva prikupljena sredstva uložiti u senzorne sobe i edukaciju stručnjaka koji će provoditi terapije senzorne integracije s djecom s teškoćama.

„Svatko može pridonijeti ovoj utrci, hodanjem, trčanjem, vožnjom, kako god, zajedno smo uvijek jači. Ovim putem želim pozvati sve ljude dobre volje, one malene i one malo veće, pomozimo zajedno djeci s poteškoćama i prikupimo što više kilometara“, dodaje naša paraolimpijka iz Pule.

Jelena se sportom bavi od svoje 12. godine kada je počela s košarkom koju je trenirala sve do završetka srednjoškolskog obrazovanja. S 13 se počinje baviti i atletikom, prvo utrkama i maratonima u invalidskim kolicima, u međuvremenu i tenisom u kolicima, a potom i bacačkim disciplinama. Ističe kako je zahvaljujući sportu proputovala skoro cijeli svijet, a nada se da će djecu s teškoćama sport izgraditi kao što je i nju.

„Mene je sport izgradio kao osobu, naučila sam kroz sport, ono što je za mene najbitnije, život je borba i nema predaje jer iz svake bitke treba izaći kao pobjednik. Kao što se na svakom natjecanju uvijek trudim i želim biti prva, što bolja, tako je i u životu, svaki dan neka borba, a iz nje uvijek nastojim izaći kao pobjednica, tome me naučio sport, ali i ljudi koji su protkali moj životni put. Stekneš radne navike, disciplinu, a istovremeno dobiješ motivaciju. Moj životni moto je: “Da bi ostvario svoie snove moraš se prvo probuditi.” – sport budi, i zato smatram da je izuzetno bitan za svakoga, a pogotovo za osobe s invaliditetom, jer te sport uči da vrijediš, da možeš, da si bitan”, zaključuje Jelena Vuković.

Mliječnu stazu su osim Jelene podržali i paraolimpijci Anto Joskić i Nataša Sobočan, tenisači Marin Čilić, Borna Ćorić i Ana Konjuh, rukometni reprezentativac Luka Stepančić, atletičarka Matea Matošević Hačić, trener Mario Mlinarić te mnogi drugi.

Na utrci će sudjelovati i više od 400 djece s obiteljima, 11 udruga koje rade s djecom s teškoćama, a akciju su podržale i više od 42 tvrtke koje su prijavile svoje timove. Broj sudionika raste iz dana u dan, a svi zainteresirani mogu se još uvijek uključiti prijavom na službenoj web stranici www.mlijecnastaza.hr i podržati ovu humanitarnu priču. 

Pin It on Pinterest