Održan prijem za predstavniceUdruge gluhih i nagluhih Istarske županije u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Danas su u Komunalnoj palači zamjenica  gradonačelnika Elena Puh Belci i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović primile predstavnice Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i Međunarodnog  tjedna  gluhih i nagluhih budući da je ove godine Dan borbe protiv nasilja nad ženama posvećen gluhim ženama.

Predsjednica UGNIŽ Svetlana Cukerić zajedno sa tajnicom UGNIŽ Almom Zulim zahvalile su zamjenici gradonačelnika na upriličenom prijemu  te su iznijele sve aktivnosti, planove i projekte, ali i probleme na koje članovi Udruge nailaze u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, posebice u vrijeme pandemije koronavirusa.

Svetlana Cukerić podsjetila je da se Međunarodni tjedan gluhih obilježava u cijelom svijetu svake godine posljednjeg tjedna u rujnu u cilju podizanja svijesti javnosti o specifičnim problemima i potrebama gluhih osoba što je jedna od temeljnih pretpostavki za poboljšanje njihova položaja u društvu i kvalitete života. „Naši se članovi susreću s mnogim problemima koji su sada, u vrijeme pandemije koronavirusom, još više izraženi. Naime, nošenje maski za lice onemogućava nam već i onaku tešku komunikaciju. Zahvaljujući  Stožeru omogućena nam je komunikacija video callom  primjerice zdravstvenim institucijama te koristim priliku da se svima zahvalim“ rekla je Cukerić.

Alma Zulim govorila je o svim aktivnostima i projektima koje Udruga provodi. „Apeliram na velik broj žena članica udruge koje su same i kojima je neophodna pomoć u svakodnevnici  za  što je ove godine izrađen i prigodan  letak u kojem su navedene teškoće s kojima se suočavaju gluhe žene i kako im pomoći“ rekla je Zulim te zahvalila svim institucijama na susretljivosti.

Zamjenica gradonačelnika Puh Belci pohvalila je rad i aktivnosti Udruge. „Grad Pula nije smanjio potpore i financiranje te će u sklopu svojih nadležnosti i mogućnosti uvijek podupirati vaš rad. Gluhe osobe se zaista svakodnevno suočavaju sa životnim problemima. Udruga svojim članovima omogućuuje prostor za komunikaciju i izlaganje problema i njihovog rješavanja. Ženama žrtvama nasilja treba pomoći i omogućiti im  da se otvore i potraže pomoć budući da osim što su žrtve nasilja imaju i problem komunikacije stoga nam je svima zadatak da im pomognemo i pronađemo način kako da izraze ono što ih tišti“ rekla je Puh Belci.

Inače, Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije-Pula osnovana je 05.12. 1948. godine. Glavni inicijator i prvi predsjednik Udruge Rudolf Giadresco formirao je prvi gradski odbor saveza gluhih Pule pa su samim time postavljeni temelji organiziranog djelovanja radi osposobljavanja gluhih osoba s područja Istre za razne djelatnosti. Danas Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije ima  96 članova.

Prijem je održan uz uvažavanje epidemioloških mjera o socijalnoj distanci sukladno preporuci HZZJZ, ali s izuzećem od obveze nošenja maske kada osobe s oštećenim sluhom u situacijama u kojima maska onemogućuje učinkovitu komunikaciju i primjereno razumijevanje prenesene poruke.

Pin It on Pinterest