U ponedjeljak, 5. listopada počinje Dječji tjedan

U ponedjeljak, 5. listopada 2020. godine počinje program u sklopu obilježavanja ovogodišnjeg Dječjeg tjedna koji u najvećem istarskom gradu Puli donosi predstave, radionice, izložbe i filmove za najmlađe.

Dječji tjedan tradicionalna je manifestacija koja se obilježava diljem Hrvatske svake godine u prvom punom tjednu listopada,  a ove godine slavi  70. rođendan i održava se pod prigodnim motom “Ljubav djeci prije svega”.

Ustanove i udruge koje se bave odgojem i obrazovanjem djece u Puli, na inicijativu Društva Naša djeca, dugi niz godina uključuju se u aktivnosti obilježavanja Dječjeg tjedna s ciljem promicanja dječjih prava na različitim razinama te usmjeravanja pozornosti javnosti prema pravima i potrebama djece. Budući da ove izazovne godine nisu preporučljiva veća okupljanja djece, a ni ulazak u vrtiće i škole svoju inventivnost u osmišljavanju niza programa pokazali su Javna ustanova Pula Film Festival, Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula, Gradska knjižnica i čitaonica uz potporu Upravnog odjela za kulturu Grada Pule-Pola, čime su doprinijeli bogatstvu aktivnosti i sadržaja u tjednu posvećenom upravo najmlađima.

„Od ožujka ove godine naše navike i naša svakodnevica u potpunosti su se promijenili i na to nismo mogli utjecati. Djeca su među najranjivijim skupinama i toga smo svjesni. Poduzet ćemo sve što je u našoj moći na prevenciji eventualnih posljedica upravo kod naših najmlađih sugrađana. Navikli smo da se u Dječjem tjednu djeca u Puli okupljaju, dodatno vesele i zabavljaju te kroz organizirane aktivnosti javnosti upućuju poruku kako su upravo djeca  naša budućnost. Grad Pula je toga svjestan i naši najmlađi uvijek će biti prvi prioritet u našim promišljanjima“, rekao je gradonačelnik Pule Boris Miletić te dodao kako su u Gradu Puli i ove godine osmišljene aktivnosti koje će biti ponuđene najmlađima u predstojećem Dječjem tjednu, dakako uz uvažavanje propisanih mjera.

Središnji događaj ovogodišnjeg obilježavanja Dječjeg tjedna predviđen je u srijedu, 7. listopada 2020. godine kada će gradonačelnik Pule Boris Miletić u prostorima Zajednice Talijana – Cirocolu upriličiti prijem za 17 najboljih učenika koji su prema odluci Učiteljskih vijeća ove, izazovne 2020. godine, osnovnoškolsko obrazovanje završili s vrhunskim rezultatima. Uz učenike, na prijem će biti pozvani i ravnatelji 11 pulskih osnovnih škola.

Grad Pula je nositelj titule „Grada prijatelja djece“ od 2011. godine čime je dobio službeno priznanje za kvalitetno provođenje različitih aktivnosti koje unapređuju i podižu kvalitetu života mladih u Puli. Time se Grad Pula, kao prvi istarski grad koji je dobio status Grada prijatelja djece, obvezao da će štiti prava i potrebe djeteta, stvarajući pritom sigurno i poticajno okruženje za život djece i njihovo izražavanje.  

Kako bi se i dalje u Puli i Istarskoj županiji očuvala povoljna epidemiološka situacija svi programi u Dječjem tjednu prilagođeni su protuepidemijskim mjerama.

U nastavku donosimo program u Dječjem tjednu koji će se održavati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula i Kinu Valli.

Gradska knjižnica i čitaonica Pula

Dječji odjel Središnje knjižnice (Kandlerova 39)

  • 5. 10. / 10 i 17 sati: Tko se boji vuka još? 

radionica u povodu Međunarodnog dana  zaštite životinja            namijenjena djeci predškolskog uzrasta

  • 6. 10. / 10 i 17 sati: Poruke odraslima 

radionica u povodu Međunarodnog dana djeteta namijenjena djeci školskog uzrasta

  • 7. 10. / 10 i 17 sati: Mi, djeca vesela 

                                likovna radionica (ilustracija omiljene bajke)

  • 8. 10. / 10 sati: Na krilima mašte – maštaonica
  • 9. 10. / 17 sati:  Mala čitaonica 

                          kreativna radionica čitanja, voditeljica Izabela Aranza (Birikina)

Eko grad– izložba radova Artića, od 28. rujna

U skladu s preporukama o provođenju epidemioloških mjera, sudjelovanje na radionicama obavezno je najaviti na telefon 052 300-405.

Dječja knjižnica (Smareglina 2) 

  • 5. 10. Knjige kojima volimo djecu 
  • Izložba priručnika za roditelje, odgajatelje i učitelje


–  6. 10. Priče točkastog autobusa 

u Dječjoj knjižnici parkiran je neobičan crveni točkasti autobus, koji za svakog putnika ima svoju priču

  • 7. 10.  Ilustrator (iz) našeg grada 

Upoznavanje pulskog ilustratora Manuela Šumberca kroz njegova djela: „Jura i kuckalo protiv dosade“, „Jura i gospođica zavist“, „Babajaga i div Zaborav“, „Potraga“, „Snjeguljica“, „Snježna kraljica“

  • 8. 10. Knjige koje pomažu djeci 

Predstavljanje knjiga i slikovnica kojima pomažemo djetetu riješiti neki problem

  • 9. 10. Slikovnice – ljepotice među knjigama 

           što slikovnicu čini lijepom, predstavljanje ljepotica koje se nalaze u knjižnici

  • 10. 10. Priče za crveni točkasti autobus 

poslati što su mali stvaraoci napisali, nacrtali, izmaštali o točkastom autobusu u Dječjoj knjižnici (djecja@gkc-pula.hr / Facebook stranica Dječje knjižnice Pula)

Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula

  • 5.10. „Čarobnjakov učenik“ u 18:00 sati

JU Pula Film Festival

Kino Valli :


–  od 1. do 7.10.  „Pinokio“, igrano-animirani  film

– od 8. do 14. 10. „Vik i čarobni“, animirani film

Zbog poštivanja uputa i mjera za suzbijanje epidemije COVID-19 ove godine neće biti organiziranih odlazaka škola i vrtića na programe u sklopu Dječjeg tjedna, ali naše najmlađe na ponuđene aktivnosti mogu povesti njihovi roditelji.

Pin It on Pinterest