Smart city rješenja za učinkovito upravljanje potrošnjom energije i vode

Danas je u prostorijama Komunalne palače organizirana prezentacija za gradska trgovačka društva na kojoj je tvrtka Rudan d. o. o. predstavila pametna rješenja na području energetske učinkovitosti i provedbi ESCO projekata (ESCO model obuhvaća razvoj, izvedbu i financiranje projekata s ciljem poboljšanja energetske učinkovitosti i smanjenja troškova za pogon i održavanje).

Prisutnima je dobrodošlicu i ugodan rad poželio pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić. „Grad Pula je prema podacima prve velike studije o stanju digitaliziranosti usluga i komunikacije gradskih uprava s građanima, koju je prošle  godine provela konzultantska tvrtka Apsolon, prepoznata kao grad šampion digitalizacije. Za gradove svoje veličine Pula je proglašena digitalno najnaprednijim gradom koji sustavno i na vrlo pregledan način građanima prezentira svoje usluge i dostupne podatke te podiže standarde u odnosu na transparentnost i interakciju s građanima. Još je 2010. godine Pula postala prvi grad u Hrvatskoj koji je u velikoj mjeri digitalizirao rad Gradske uprave čime je značajno smanjen obim papirologije te je ubrzan način rješavanja predmeta. Danas Grad Pula, pored e-Poslovanja koje građanima omogućuje značajne uštede vremena i novca, koristi niz alata koji unaprjeđuju kvalitetu života pulskih građana i koji im omogućuju bolju informiranost i veću uključenost u projekte od značaja za cjelokupnu zajednicu. Tim putem nastavljaju i gradska trgovačka društva što u potpunosti podržavamo“ zaključio je Matić.

Na prezentaciji prisutnima su predstavljena i suvremena rješenja za učinkovito upravljanje potrošnjom energije i vode.

Budući da Grad Pula, uz upravljanje objektima u svom vlasništvu ima i trgovačka društva koja imaju potrebe za daljinskim očitavanjem brojila i sl. današnjom prezentacijom željelo se propitati postoji li mogućnost da se korištenjem iste mrežne infrastrukture za prijenos podataka u IoT tehnologiji ostvari i odgovarajuća ušteda.  Iako se radi se o jednom od mogućih rješenja koja se nude na tržištu,  na prezentaciji je zaključeno kako je bilo vrijedno sagledati mogućnosti ove tehnologije.

Pin It on Pinterest