Lerotić: Razvojna strategija ili tek lista lijepih želja?!

ZAGREB – Zastupnik IDS-a Marin Lerotić danas je u Saboru tijekom iznošenja stajališta klubova zastupnika govorio o temi koja je ovih dana ostala u sjeni nemilih događaja na Markovu trgu, a radi se o Nacionalnoj razvojnoj strategiji Republike Hrvatske do 2030. godine. Strategija još nije službeno objavljena ali su je pojedini mediji dobili na uvid i objavili neke najzanimljivije dijelove.

– Ovo što smo imali prilike vidjeti u medijima zvuči lijepo i krasno, tako da nas ta Strategija zapravo podsjeća na jednu poveću listu lijepih želja kako bi Hrvatska trebala izgledati u budućnosti, naveo je Lerotić i ukazao na niz nelogičnosti iz kojih je vidljivo da je hrvatska realnost daleko od strateških smjerova i ciljeva koji se namjeravaju postići. Tako je istaknuo da s jedne strane u Strategiji stoji da će se poticati privatna ulaganja a da nam upravo najveći investitori planiraju otići iz države. Slično je i u sustavu zdravstva gdje se kao jedan od ključnih razvojnih smjerova navodi davanje učinkovitog odgovora na zdravstvene krize, a da sama država blokira osnivanje novih medicinskih fakulteta poput onog u Puli.

Lerotić se posebno osvrnuo na jačanje regionalne konkurentnosti, što je također jedan od razvojnih smjerova Strategije. – IDS oduvijek snažno podržava jačanje regionalne konkurentnosti, ali kako se misli jačati regionalna konkurentnost dok se regionalni razvoj  Republike Hrvatske temelji na indeksu razvijenosti koji kažnjava razvijenije regije i uvodi princip uravnilovke? – upitao je Lerotić.

– Ovi primjeri nedvojbeno pokazuju da ne treba očekivati spas od nekih dokumenata, kako god ih nazvali, ako država ne promijeni modele upravljanja i funkcioniranja. Razvoj hrvatskog gospodarstva u idućih deset godina ne smije se temeljiti isključivo na toliko spominjane 22 milijarde eura koje imamo priliku povući iz EU. Gospodarstvo mora imati održive temelje a europski novac trebamo gledati kao dodanu vrijednost za snažniji rast, zaključio je svoje izlaganje Lerotić.

Odgovori

Pin It on Pinterest