Savjeti građanima povodom blagdana Svih svetih

Policija upozorava građane na moguće gužve te savjetuje kako izbjeći da prilikom posjeta groblju postanu žrtve kaznenih djela

Foto: Ilustracija

Povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana, brojni građani posjetit će groblja u znak sjećanja na umrle i poginule, zbog čega se na području cijele županije očekuje pojačan promet vozila.

Osim u blizini groblja, pojačan promet očekuje se i na Istarskom ipsilonu, državnim cestama te na graničnim prijelazima sa Slovenijom te će policijski službenici poduzimati mjere kako bi se osigurala maksimalna protočnost prometa i sigurnost građana. Ujedno pozivamo sve sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa kako bi svi na vrijeme i sigurno stigli na svoja odredišta te na taj način i osobno pridonijeli da dani štovanja na mrtve proteknu u miru i dostojanstveno.

U cilju nesmetanog odvijanja prometa, pozivamo građane da prilikom posjeta grobljima, koriste javni prijevoz, a ako ipak voze do groblja, da poštuju prometnu signalizaciju te da budu tolerantni prema drugim sudionicima u prometu.

Zbog brojnih parkiranih vozila uz rub prometnica i pješake koji prelaze cestu ili se kreću uz njen rub, upućujemo vozače da se prilaznim prometnicama grobljima kreću uz povećani oprez i smanjenom brzinom kretanja, odnosno da prilagode brzinu vozila uvjetima i stanju u prometu. Pri dolasku u blizinu groblja, vozači se upućuju da ne parkiraju svoja vozila na mjestima na kojima nije dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje, a posebno ne na mjestima i na način da ometaju promet vozila cestom ili onemogućuju izlaz drugim vozilima na cestu ili smanjuju uočljivost pješaka.

Kako će se, zbog povoljnih vremenskih prilika, veći broj građana uputiti na groblja i pješice, pješake upućujemo na povećani oprez, s obzirom da u blizini nekih groblja nema pješačkih staza te su se pješaci prisiljeni kretati uz rub prometnica.

Budući da pojedinci dolazak većeg broja ljudi na groblja koriste za činjenje kaznenih djela, savjetujemo građanima da zaštite svoja vozila i stvari koje ostavljaju u njima:

  • zatvarajte prozore, zaključavajte vrata i prtljažni prostor vozila,
  • ne ostavljajte ključeve i dokumente u vozilu, ne ostavljajte vrijedne predmete na vidnom mjestu u vozilu,
  • vozila po mogućnosti parkirajte na mjestima predviđenima za parkiranje vozila,
  • ne ostavljajte vozilo na mračnom i pustom mjestu duže vrijeme,
  • prilikom obilaska grobova vrijedne predmete držite pod nadzorom.

Odgovori

Pin It on Pinterest