Lerotić: Pandemija ukazala na sustavno nerješavanje problema!

ZAGREB – Zastupnik IDS-a Marin Lerotić danas je u Saboru tijekom rasprave o Godišnjem izvješću Vlade istaknuo kako je kriza uzrokovana koronavirusom još jednom ukazala na brojne probleme koje ova Vlada nije u stanju riješiti. – Tri ključna problema – problemi zdravstvenog sustava, obrazovne reforme i gospodarske stagnacije iz godine u godinu postaju sve veći, a njihovo rješavanje neprestano se odgađa. Nelogičnosti i apsurdi u funkcioniranju države sve su brojniji i samo se gomilaju, naveo je Lerotić.

– Zdravstveni sustav doveden je na rub kolapsa i to ne samo zbog koronavirusa nego zbog nečinjenja i neprovođenja reformi. Što je Vlada činila zadnje 4 godine kako bi zdravstveni sustav postavila na zdrave temelje, da bi bio koliko-toliko pripremljen na krizne situacije, upitao je Lerotić i dodao je Hrvatska zemlja gdje država plaća lijekove nakon što veledrogerije zaprijete neisporukom lijekova. – Mislim da to dovoljno govori o našem sustavu, istaknuo je zastupnik IDS-a.

– Hrvatska je i dalje pri dnu europskih zemalja po ulaganju u obrazovanje a bolonjski proces na fakultetima i dalje nije zaživio na pravi način. Najbolji primjer za lutanje u obrazovnoj reformi su studenti stručnih studija, kazao je Lerotić i naveo primjer da za razliku od studenata na stručnim studijima u EU koji jasno znaju koje su im mogućnosti i opcije nakon završetka studija, u Hrvatskoj imamo 30 tisuća studenata stručnih studija koji ne znaju hoće li im diploma vrijediti i koje su im mogućnosti nastavka studiranja. – A ti isti studenti mogu nastaviti školovanje na fakultetima u EU, ali ne i u svojoj zemlji. I onda pitajte zašto mladi odlaze iz Hrvatske!

– Stanje u gospodarstvu je doslovno alarmantno, pad BDP-a je ogroman te počinjemo osjećati negativne posljedice ovisnosti našeg gospodarstva o turizmu. O uspješnosti u povlačenju novca iz EU fondova dovoljno govori podatak da je Hrvatska pala na zadnje mjesto u Europskoj uniji po isplati novca iz proračunskog razdoblja 2014-2020. Lerotić je na kraju naglasio kako je nevjerojatna činjenica da u vrijeme krize kada na sve načine moramo poticati gospodarsku aktivnost smanjujemo proračun Ministarstvu gospodarstva za gotovo 430 milijuna kuna, a Ministarstvu obrane za duplo manje. Stječe se dojam da će Ministarstvo obrane riješiti ovu zdravstvenu i ekonomsku krizu!

Odgovori

Pin It on Pinterest