Priopćenje za javnost vezano uz porast broja srednje teško do teže oboljelih osoba od COVID-19 bolesti

Posljednjih dana na području Istarske županije bilježimo povećani broj novozaraženih osoba.  Na osnovu epidemioloških ispitivanja, osnovni izvor povećanog broja novozaraženih osoba  su obiteljska okupljanja – u užoj i široj obitelji te kontakti ostvareni u poslovnim prostorima,  zbog nepridržavanja osnovnih preventivnih epidemioloških mjera.  

Obzirom na povećani broj, koji rezultira i povećanim brojem hospitalizacija, trenutno su  hospitalizirane 23 osobe u Općoj bolnici Pula i 2 u primarnom respiratorskom centru Rijeka.  

Evidentan je porast broja srednje teško do teže oboljelih osoba, koje su čak i mlađe životne  dobi u odnosu na prvi val epidemije tijekom proljeća. U kliničkoj slici, dominiraju ozbiljne  smetnje dišnog sustava. Najteže kliničke slike imaju pacijenti koji istovremeno boluju i od drugih kroničnih bolesti. 

Dugotrajno dnevno povećani broj novozaraženih osoba rezultirat će povećanim brojem  osoba koje će imati potrebu bolničkog liječenja čime će se dovesti do značajnog opterećenja  bolničkog sustava i mogućnosti pružanja svih usluga zdravstvene zaštite.  

Uz sve preventivne epidemiološke mjere koje su na snazi, primjenjuje se i nužna mjera  nošenja zaštitnih maski, ili medicinskih maski u svim zatvorenim objektima, uključujući i  ugostiteljske objekte.  

Zbog velikog broja novozaraženih koji su kontakte ostvarili radom i boravkom na poslu, i u  poslovnim prostorima, poslodavac je dužan osigurati primjenu svih epidemioloških mjera  propisanih od strane Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a posebno Odluku o nužnim  mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i  preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti putem okupljanja (NN 117).

Pozivamo osobe koje imaju simptome koji mogu ukazivati na COVID-19 oboljenje da putem  izabranog liječnika obiteljske medicine obave testiranje, te da do dobivanja rezultata nalaza  testa ostanu kod kuće.  

Stožer civilne zaštite Istarske županije će pratiti kretanje broja novozaraženih na području  Istarske županije te ukoliko postojeće mjere ne dovedu uskoro do poboljšanja situacije,  donijet će se restriktivne mjere koje će se odnositi na okupljanja i sportske manifestacije.  

Sustav je u potpunosti stabilan i ispunjava sve potrebe građana Istarske županije u ovom  trenutku.  

Odgovori

Pin It on Pinterest