Obilježen Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

Sjećanje na “Kristalnu noć”

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, predstavnici Grada Pule, Istarske županije, Udruge HOMO te predstavnici udruga antifašističkih boraca Pule i Istre, danas su na Rivi položili vijence na spomeniku palim borcima antifašističke borbe.
Odajući počast palim borcima i antifašistima te njihovoj hrabrosti i žrtvi koju su dali za slobodu svih građanki i građana Istre i Hrvatske, u ime Grada Pule polaganju vijenaca prisustvovao je pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić, a u ime Istarske županije zamjenica župana Giuseppina Rajko.
U ime Udruge Homo prisutnima se obratila Mirjana Galo i podsjetila  na događaj koji se zbio davne 1938. godine te je istaknula  da je današnji dan posvećen sjećanju na sve žrtve holokausta i fašizma, ali i na današnje suvremene probleme čovječanstva, kao što su rasizam, antisemitizam, desničarski ekstremizam i neofašizam.

Pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić poručio je da treba njegovati uključivost i jednakost neovisno o boji kože, vjeroispovjesti, nacionalnosti, jeziku ili kulturi što je obaveza svih nas.

Počast svim poginulim antifašistima i nevino stradalim civilima u Drugom svjetskom ratu, prisutni su odali minutom šutnje.
Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obilježava se 9. studenoga diljem Europe i svijeta prisjećanjem na žrtve fašizma i antisemitizma i prosvjedovanjem protiv njihovih suvremenih oblika. Ovaj je dan ustanovljen u znak sjećanja na žrtve Kristalne noći. Nasilje koje se dogodilo na njemačkim ulicama i trgovima 9. studenog 1938. označilo je početak državno organiziranog, pravno legitimiranog i javno podržavanog progona Židova i Židovki, ali i svih drugačijih, a završen je ubojstvom šest milijuna nedužnih muškaraca, žena i djece. Uništenjem zgrada ulice su ostale prekrivene komadićima stakla slomljenih prozora i po tome noć dobiva naziv “Kristallnacht” odnosno Kristalna noć. Ubijen je 91 Židov, a 30.000 židovskih muškaraca odvedeno je u koncentracijske logore pri čemu je opljačkano 1.668 sinagoga, a njih 267 je zapaljeno. Kristalna noć smatra se simboličkim početkom holokausta, iskorjenjivanja židovskog naroda, kao i svih onih koji su smatrani drugačijima. Od 1995. godine UN predvodi godišnju kampanju i obilježava Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma s ciljem prisjećanja na žrtve progona u Kristalnoj noći i žrtava holokausta i fašizma tijekom povijesti, ali i fokusom na suvremene probleme rasizma, antisemitizma, desničarskog ekstremizma i neofašizma.

Odgovori

Pin It on Pinterest