Lerotić: Hrvatski porezni sustav koči investicije!

ZAGREB – Tijekom saborske rasprave o paketu poreznih zakona u četvrtak u ime Kluba zastupnika IDS-a završno je govorio zastupnik Marin Lerotić. U svojem izlaganju naglasio je kako su Hrvatskoj potrebne prave i ozbiljne reforme poreznog sustava, a ne da se na kraju svake godine za tek nekoliko postotaka mijenjaju stope poreza na dohodak, što će većina građana tek neznatno osjetiti na svojim plaćama. – Jasno da svaka kuna u džepu naših ljudi dobro dođe, ali ovakvim skromnim potezima naše gospodarstvo se sigurno neće pokrenuti niti će standard građana porasti.

Lerotić je istaknuo da hrvatskom gospodarstvu trebaju investicije i radna mjesta na kojima će se moći zaraditi pristojne plaće za normalan život. Zato je potrebno ukinuti porez na reinvestiranu dobit kako bi se omogućile nove investicije, osiguralo likvidnost i otvaranje novih radnih mjesta.  – Očito je da u Hrvatskoj koncept poreznog sustava nije u svrhu poticanja i jačanja poduzetničke klime nego isključivo ubiranja prihoda za proračun.

– Investicija nema bez uređene države, bez pravne sigurnosti, bez poticajne investicijske klime, bez stabilnog poreznog sustava, a upravo to zadnjih godina nedostaje Hrvatskoj, naglasio je Lerotić. Vlada putem ovakvih poreznih izmjena pokušava stvoriti dojam da se nešto radi na dobrobit građana i poboljšanju njihovog ekonomskog položaja ali stvarnost je demantira, ponajprije kroz zapanjujuće brojke ovršenih i blokiranih.

Zaključno je zastupnik IDS-a naglasio da tromi i birokratizirani državni aparat treba smanjivati jer u ovih 30 godina država je definitivno pokazala da nije u stanju adekvatno rješavati brojne probleme građana već se događa upravo suprotno – da državni aparat zbog svoje nezainteresiranosti i nerazumijevanja putem kompliciranih, nejasnih i neprovedivih propisa samo stvara probleme poduzetnicima i građanima u njihovom poslovanju i svakodnevnom životu.

Odgovori

Pin It on Pinterest