U Puli se obilježava 100. godišnjica rođenja velikog talijanskog pisca Giannija Rodarija

U četvrtak, 12. studenoga 2020. godine započela je manifestacija “Ci vuole un fiore” kojom Zajednica Talijana Pula Pola u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom do 15. studenoga obilježava 100. godišnjicu rođenja velikog talijanskog pisca Giannija Rodarija.

Gradonačelnik Boris Miletić podržao je obilježavanje manifestacije kao i prilagodljivost u organizaciji i osmišljavanju programa koji, unatoč epidemiološkoj situaciji, dokazuje visoku razinu odgovornosti i pruža sadržaje i online koristeći nove tehnologije.

„Grad Pula pozdravlja poticanje i promicanje talijanske kulture, a pogotovo kroz ovakve manifestacije kojima se bolje upoznaju veliki književnici kao što je bio Rodari“, poručio je gradonačelnik Miletić.

Predsjednica Zajednice Talijana Pula Tamara Brussich tom je prigodom zahvalila Talijanskoj Uniji, Gradu Puli, a posebice Gradskoj knjižnici i čitaonici na suradnji u osmišljavanju i realizaciji programa.

Program je uvršten u Dane talijanske kulture u svijetu i održava se pod visokim pokroviteljstvom Generalnog Konzulata Republike Italije u Rijeci.

Generalni konzul Davide Bradanini uključio se putem video veze te pozdravio prisutne ujedno pohvalivši organizaciju manifestacije.

„Bio je učitelj, novinar, pisac. Čovjek koji je poticao na slobodu, jednakost i uvažavanje  djece i njihovih sposobnosti. Izuzetno sam ponosan i hvala Zajednici Talijana Pula na organizaciji festivala” rekao je generalni konzul Bradanini.

Manifestacija je započela radionicama za djecu vrtićke dobi koju su glumci Teatra Naranča Teodor Tiani i Luka Juričić održali online predškolcima vrtića Rin Tin Tin.

„Bilo je to vrlo zanimljivo i inspirativno iskustvo koje je djeci poslužilo kao novo iskustveno učenje na daljinu“, rekla je Brussich. Na radionicama na daljinu sudjelovat će i učenici trećih razreda Osnovne škole SE Giuseppina Martinuzzi.

Drugu online radionicu održala je Elis Deghenghi Olujić, dugogodišnja profesorica Dječje književnosti na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli koja je opisala razvojni književni put Giannija Rodarija, njegov lik, djela te njegovo poimanje stvaralaštva.

„Ci vuole un fiore“ nastavljeno je večernjom premijerom predstave Teatra Naranča “Casa Rodari”.

Petak, 13. studenoga 2020. godine posvećen je učiteljima i odgojiteljima te se nastavljaju stručna usavršavanja uživo i online.

Rin Tin Tin će predstaviti projekt “Il meraviglioso mondo di Rodari: alla scoperta delle parole” nastao nakon povratka djece u vrtić poslije lockdowna i tijekom ljetnog kampa u kupalištu Stoja. Odgojiteljice Manuela Peressa i savjetnica Sandra Brakus Brženda predstavit će  projekt, a zatim slijedi online edukacija Petre B. Blašković o važnosti i uporabi kazališnih tehnika u odgojno-obrazovnom radu.

U 19 sati osmišljen je zanimljiv okrugli stol o Gianniju Rodariju i prijevodima njegovih djela na hrvatski jezik.

Subota i nedjelja, 14. i 15. studenog rezervirani su za djecu uz originalnu predstavu „Casa Rodari“, prigodno nastalu za ovu manifestaciju.

Rodari je dobitnik nagrade Hans Christian Andersen, u književnosti poznate kao Nobel za pisce.

Neka od njegovih najpoznatijih djela poput prevedenog Čipolina, Plave Strijele ili Telefonskih priča dostupna su u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula.

Odgovori

Pin It on Pinterest