Lerotić: Neka Istra bude primjer Vladi kako treba donositi proračun!

ZAGREB – Danas su u Saboru zastupnici IDS-a Tulio Demetlika i Marin Lerotić održali konferenciju za medije povodom rasprave o državnom proračunu za 2021. godinu i podnesenim amandmanima Kluba zastupnika IDS-a. – Okolnosti u kojima se nalazimo – pandemija koronavirusa i s tim povezana zdravstvena i gospodarska kriza, zahtijevaju da Vlada konačno promijeni svoj arogantni odnos prema oporbi i građanima kakav je imala ranijih godina kada su prijedlozi i amandmani opozicije redom odbijani, bez suvislog obrazloženja, istaknuo je Demetlika.

U svojem izlaganju Demetlika je dalje naveo kako su zastupnike IDS-a birali građani Istre, Rijeke i Kvarnera da se u Saboru bore za projekte koji za te ljude znače napredak i veću kvalitetu života i dodao da projekti koje će Klub zastupnika IDS-a predložiti u obliku amandmana na proračun nisu tu da bi se ostvarili interesi neke političke stranke, nego da bi se povećala kvaliteta života naših ljudi. Napomenuo je da će IDS tijekom današnje rasprave podnijeti 39 amandmana na državni proračun ukupne vrijednosti preko milijardu kuna.

O IDS-ovim amandmanima je detaljnije govorio zastupnik Marin Lerotić i naveo da će po vrijednosti najizdašniji biti onaj kojim se predlaže povećanje osobne invalidnine sa 1500 na 1750 kuna. Tu je riječ o povećanju od ukupno 107 milijuna kuna koje treba osigurati u državnom proračunu. Razlog za podnošenje ovog amandmana je što Vlada već godinama odgađa donošenje Zakona o inkluzivnom dodatku čime se zakidaju osobe s teškim invaliditetom, te bi se ovim povećanjem bar donekle pomoglo korisnicima osobne invalidnine. – Podnijeli smo i niz drugih amandmana koji se odnose na ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu, lučku infrastrukturu, obrazovanje i socijalnu skrb, naveo je Lerotić.

U pogledu donošenja proračuna Lerotić je pozvao Vladu da se ugleda na Istru i proces predlaganja i usvajanja proračuna na lokalnom nivou. Naveo je primjer Grada Pule gdje su prošle godine predstavnici oporbenih političkih stranaka u pulskom Gradskom vijeću dostavili ukupno 82 prijedloga, od čega ih 8 nije bilo u ingerenciji Grada dok je njih 53, odnosno 72 posto prihvaćeno ili se već provode.

Na kraju konferencije za medije Lerotić je pozvao Vladu da prihvati razumne prijedloge i amandmane oporbe čime bi napravila veliki iskorak u smislu otvorenosti i transparentnosti. – Neka Istra i ovoga puta bude primjer!

Odgovori

Pin It on Pinterest