Predstavljen projekt XIIxII 2021 Ljubav/Amore/Love

Uz poštivanje svih epidemioloških mjera, u Multimedijalnom centru, u Rovinju, jučer je predstavljeno najnovije izdanje projekta XIIxII 2021. Pozdravivši prisutne ravnateljica POU-a Rovinj Dubravka Svetličić je najavila da će umjetnicima koji sudjeluju u projektu u narednom razdoblju MMC biti domaćin za izlaganje i razna događanja. Gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga je istaknuo čast što Rovinj ima priliku ugostiti četrnaesto izdanje ovog hvalevrijednog projekta. Poruku koju odašilju umjetnici je  snažna, smatra Paliaga, jer ljubav u ovim vremenima dobiva novi značaj jer fizičkim distanciranjem pojavljuje se rizik od emotivnog distanciranja i izolacije. Upravo je zbog toga više no ikad važno zadržati osjećaje ljubavi, solidarnosti te društvene bliskosti. 

Tradicionalno četrnaesto izdanje projekta XIIxII, kalendara i CD-a, ljubavne tematike promovira dvanaest mladih likovnjaka u zadanoj tehnici grafike i isto toliko mladih jazz glazbenika iz Istre.

            Glazbeni izbornik Branko Sterpin, višestruko nagrađivani pulski trubač, član Jazz orkestra HRT-a, više od deset godina voditelj pulskog Big banda i pokretač JazzIstra Orchestra, na audiozapisu predstavlja dvanaestero mladih glazbenika koji se bave jazz glazbom, većim djelom snimljenih u studiju Radio Istre.

Na predstavljanju audioizdanja nastupili su tenor saksofonist Manuel Manzin i gitarist Aleksandar Lukić sa skladbama „The Nearness of you“ i „There will never be another you“. Skladbu „Vague“ autora Aleksandra Lukića Županija je nominirala za nagradu Porin u kategoriji br. 15 – najbolja skladba jazz glazbe.

U likovnom dijelu projekta dobivene su originalne izvedbe radova uvrštene u kalendar na zadanu temu, kojoj su mladi autori pristupili vrlo profesionalno, grafički je izveli inovativno i suvremeno pod vodstvom Sanje Simeunović Bajec, slikarice i profesorice stručnih predmeta u pulskoj Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna i predsjednice udruge More. Zadana tehnika grafike prikazana je na radovima različitim pristupima i tehnikama otiskivanja, od dubokog, plošnog, visokog, protisnog do digitalnog tiska, a radovi su bili izloženi na predstavljanju.

Županijski pročelnik za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica zahvalio se svim umjetnicima na suradnji u realizaciji projekta u kojem je dosad, uključujući ovu godinu, sudjelovalo 812 glazbenika i 212 likovnjaka. Likovni radovi doniraju su Muzeju suvremene umjetnosti Istre za fundus, a nosači zvuka radiopostajama.

– Projekt je nastao s ciljem promocije mladih stvaralaca s područja Istre, da bismo im osnažili status i pružili im odskočnu dasku, izvukli ih iz anonimnosti te potaknuli na daljnje stvaralaštvo. Kalendar i CD, pored svega navedenog, služe i kao protokolarni pokloni Istarske županije u povodu novogodišnjih blagdana, čime se istarska kultura promovira i izvan granica Hrvatske, poručio je počelnik.

Odgovori

Pin It on Pinterest