Flego: Začelje EU-a rezervirano je za one koji podcjenjuju važnost digitalizacije!

BRUXELLES – „Digitalizacija je smjer u kojem ide kompletno društvo, ona mijenja naše živote i zato je Digitalna Europa (DEP) jedan od najvažnijih programa Europske unije. Za Hrvatsku to znači uštedu vremena i novaca uz nebrojene prilike za razvoj“, istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego, izvjestitelj Parlamenta za europski program vrijedan skoro 7 milijardi eura.

– EU nam je dostavila pozivnicu za turnir, na nama je sada hoćemo li uopće i kako ćemo igrati. Želimo li maksimalno iskoristiti novce iz DEP-a i realizirati projekte, potrebna je aktivacija svih razina vlasti i ozbiljan pristup izradi operativnih programa, kazao je Flego te pojasnio kako se digitalna transformacija odražava na život i poslovanje građana:

– Beskontaktna plaćanja i Internet bankarstvo najosnovniji su vid digitalizacije, zatim online sastanci i videokonferencije koje nam potpuno besplatno omogućuju sastanke s partnerima na drugom kraju svijeta, moderno obrazovanje koje studentu iz Istre omogućuje da polaže ispite na fakultetu u bilo kojem dijelu Europu i svijeta, pametna rješenja u turizmu poput biranja destinacije putem virtualne stvarnosti i pametna rješenja u poljoprivredi poput senzora u zemlji i obavijesti o napretku usjeva, kontrole tla ili navodnjavanja klikom na mobitelu. Ne postoji djelatnost ni zanimanje koje će ostati netaknuto ovom četvrtom industrijskom revolucijom.

Flego je od samog početka mandata istaknuo kako će njegov zastupnički rad biti usmjeren na digitalizaciju i zelene politike, a činjenica da mu je između 700 zastupnika povjerena uloga izvjestitelja potvrda je izvrsne percepcije IDS-a i Istre u europskim krugovima. To je ujedno i jedini takav primjer izvjestiteljske uloge jednog zastupnika iz Hrvatske.

– Privodimo kraju pregovore i trijalog sa Vijećem i Komisijom.  Europa je prepoznala da je ulaganje u digitalnu transformaciju pitanje ne samo od egzistencijalne važnosti, već i način da se EU uspješno vratiti među favorite globalne tehnološke utrke. Zelena digitalna Europa nema alternative! Pobjednik ove digitalne utrke steći će globalnu ekonomsku prednost za narednih puno godina, i desetljeća, smatra Flego.

Novi EU proračun i plan oporavka Next Generation EU sadrže veću nego ikad komponentu zelenog i digitalnog. To je ujedno i preduvjet dobivanja europskog novca. Čak 30% od ukupno 1824 milijarde eura mora biti usmjereno na zelene investicije, dok na digitalnu transformaciju ide 21% proračuna.

Flego navodi kako „digitalna transformacija Hrvatske može biti itekako značajna u izlazu iz ove krize, ali prepreka tome je trenutan nedostatak strategije na nacionalnoj razini, kao i sustavno ignoriranje inovacija i znanosti“.

– Iako želja za digitalnom transformacijom postoji, izostaju konkretne politike i ulaganja. DEP u velikoj mjeri može financirati digitalizaciju Hrvatske, ali moramo imati gotove projekte u trenutku kad se otvore prijave. Europski novci mogu biti ključni, ali samo ako naši projekti budu usklađeni s europskom strateškom vizijom – nove tehnologije, zelene politike, istraživanje i inovacije. Začelje EU-a rezervirano je za one koji podcjenjuju važnost digitalizacije, nemojmo (ponovno) biti ti!, naglasio je Flego te zaključio:

– Volio bih da se Vlada RH vodi Istrom kao primjerom, gdje je primjena novih tehnologija visoko na listi prioriteta, a naši gradovi i poduzeća već dugi niz godina ostvaruju izvrsne rezultate!

Odgovori

Pin It on Pinterest