Skupština Istarske županije usvojila Proračun za 2021. godinu

33. sjednica Skupštine Istarske županije, ujedno posljednja u ovoj godini, i ovog je puta zbog epidemioloških mjera održana u Hotelu Park Plaza Histria, u Puli, s dnevnim redom od 21. točke. Sjednica je započela minutom šutnje za preminulu vijećnicu Skupštine Elianu Barbo, a predsjednik Skupštine Valter Drandić izrazio je iskrenu sućut obitelji.

Uslijedilo je obraćanje načelnika Stožera civilne zaštite Istarske županije Dina Kozlevca i ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandra Stojanovića, koji su se osvrnuli na aktualnu situaciju s epidemijom COVID-19. Načelnik Kozlevac je tako rekao da je situacija u Istri teška i ozbiljna, ali nije alarmantna. U Općoj bolnici Pula, na COVID-19 odijelu je trenutno hospitalizirano 53 pacijenata, od kojih je 2 na respiratoru.

Dr. Stojanović je naglasio da su najveći izvori zaraze obiteljska okupljanja, potom poslovni sustav, te onaj školski. Prema njegovim riječima, do kraja godine se ne očekuje značajan pad broja zaraženih. Govoreći o dobnim skupinama, 80 % svih zaraženih imaju do 65. godina, dok je preostalih 20 % starije od 65. Najveći broj zaraženih dolazi iz sjeverne i sjeverno-zapadne Istre, dok ih je najmanje na području Rovinjštine.

Na današnjoj je sjednici usvojen i Proračun Istarske županije za 2021. godinu, a prethodilo mu je obraćanje župana Fabrizija Radina, koji se između ostalog osvrnuo na 14 pristiglih amandmana. Župan je, u svojstvu predlagača, predložio dodatni amandman za sufinanciranje troškova dodatnih timova hitne pomoći s dodatnih 100 tisuća kuna, te novi plan iznosi 600 tisuća kuna.

Prihvaćeno je 3 amandmana kluba koalicije IDS-HNS-ISU-HSLS-ZELENI, odnosno dodatnih 50 tisuća kuna za rad Saveza udruga inovatora Istarske županije; 250 tisuća kuna za rekonstrukciju raskrižja na križanju ŽC5077 i LC50182 u Barbanu, te dodatnih 300 tisuća kuna za rad Sportske Zajednice Istarske županije. Ova potonja sredstva bit će osigurana za Olimpijski festival Dječjih Vrtića, za sport mlađih uzrasta (županijske Selekcije i Kampovi) i za sportske manifestacije.

Kluba vijećnika Hrvatske demokratske zajednice predložio je 150.000,00 kn za izradu projektne dokumentacije za izgradnju pješačke i biciklističke staze od Pule do Umaga, te povećanje sredstava s 5 tisuća na 70 tisuća kuna za brigu za napuštene i bolesne životinje. Spomenuta dva amandmana su prihvaćena, dok je amandman s kojim se tražilo 300 tisuća kuna za povećanje sufinanciranja redovne djelatnosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, prihvaćen u iznosu od 250 tisuća kuna, a sredstva se mogu koristiti kako za redovnu djelatnost Sveučilišta, tako i za djelatnost ustrojstvenih jedinica u njenom sastavu, poput Sveučilišne knjižnice.

Amandman Kluba vijećnika SDP-HSU, kojim se tražilo sufinanciranje redovne djelatnosti Sveučilišne knjižnice Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u iznosu od 200 tisuća kuna nije prihvaćen s obrazloženjem da je on, u svome sadržaju, već prihvaćen u onom prethodnom Kluba vijećnika HDZ-a. Nadalje, amandman kojim se tražila prenamjena bivše zgrade uprave Mornaričke bolnice u stambene jedinice za liječnički kadar, u iznosu od 5 milijuna kuna nije prihvaćen. Naime, projekt „Adaptacija zgrade ravnateljstva Opće bolnice Pula za stvaranje smještajnih kapaciteta za liječnike“ (procjena investicije: 20 milijuna kuna) je, kao jedan od prioritetnih u Istarskoj županiji, uvršten na popis investicija i projekata koji je dostavljen Ministarstvu za regionalni razvoj i europske fondova, radi prijave na sredstva koja će biti dostupna kroz Mehanizam za oporavak i otpornost. Nije prošao ni amandman kojim bi se osigurao još jedan tim hitne medicinske službe u Puli jer dodatnim timom nije moguće postići očekivanja predlagatelja, odnosno pružanje zdravstvene zaštite ne-hitnim pacijentima. Nastavni zavod za hitnu medicinu, baš kao i Objedinjeni hitni bolnički prijem organizirani su i postoje u prvom redu za zbrinjavanje hitnih, a to znači životno ugroženih pacijenata, a ne onih ne-hitnih. Amandman s kojim se tražila obnova zgrade Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova u Puli nije prihvaćen, kao ni oni o sufinanciranju prijevoza učenika srednjih škola, rekonstrukciji osnovne škole u Fažani te sufinanciranja izgradnje Doma za starije u Fažani.  Glede ovog potonjeg, Istarska županija osim domova čiji je osnivač, sufinancira izgradnju domova u Labinu, Pazinu, a u projekciji je i dom u Buzetu. Zahtjev za sufinanciranje izgradnje doma za starije osobe u Fažani nije dospio u Istarsku županiju, stoga se o njemu nije moglo donijeti nikakvu odluku o sufinanciranju. U nedostatku informacija o vrijednosti projekta i uvjetima pod kojima bi Istarska županija trebala sufinancirati projekt, ne može se prihvatiti amandman.

Odgovori

Pin It on Pinterest