Flego uspješno zaključio pregovore 7,5 milijardi eura vrijednog programa Digitalna Europa

BRUXELLES – Pod vodstvom Valtera Flega, jučer je u Bruxellesu postignut sporazum između Europskog parlamenta i Vijeća o programu Digitalna Europa. Flego je ujedno jedini zastupnik iz Hrvatske koji je izvjestitelj Parlamenta za jedan od 15 najvažnijih programa EU-a. Na trijalogu Parlamenta, Vijeća i Komisije raspravljalo se o neriješenim pitanjima DEP-a, poput financiranja, cybersigurnosti i sudjelovanja trećih zemalja, te političkih pitanja o trajanju i upravljanju programom.

Uz Flega, na trijalogu su sudjelovali i predsjednik Odbora za industriju, istraživanja i energetiku Christian Busoi, predstavnica Vijeća EU-a Susanne Szech-Koundouros te predstavnik Komisije i povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton

Na moje veliko zadovoljstvo, uspjeli smo riješiti sve kontroverzne stavke i program Digitalna Europa sad je i službeno dogovoren! Obavili smo sav posao u roku i to je sjajno! Postigli smo povijesni dogovor vrijedan 7,5 milijardi eura! Ovo je zaista velika pobjeda Parlamenta! S DEP-om, Europa će biti spremna ubrzati svoju digitalnu transformaciju i preuzeti globalno digitalno liderstvo, naglasio je Flego te dodao:

– Uspio sam se izboriti za veću kontrolu Parlamenta nad implementacijom uredbe i to je sjajno! Bez obzira na njezino usvajanje, moj angažman po pitanju DEP-a nipošto tu ne završava. Digitalna transformacija je za mene pitanje mandata i nastavit ću se aktivno baviti DEP-om te kao izvjestitelj Parlamenta pratiti njegovu provedbu u narednim godinama.

– Građani i tvrtke vrlo će brzo vidjeti koristi nadolazeće europske digitalne transformacije. DEP je prekretnica u narednim godinama, a digitalizacija je zbog situacije u kojoj se svijet danas nalazi važnija nego što je to prije godinu dana itko mogao zamisliti. Dodamo li tome europske ciljeve za nadolazeće godine – zeleno i digitalno – shvaćamo koliko je ovaj program važan. Uvjeren sam da će jučerašnji dogovor poslužiti kao sredstvo za osiguravanje nove generacije digitalnih tehnologija.

Sporazum je prvi paneuropski program digitalnih ulaganja ikada i važan je korak u izgradnji strateških digitalnih kapaciteta EU-a i u omogućavanju širokog primjene digitalnih tehnologija i rješenja. Flego je naglasio da će „DEP pomoći i u prevladavanju investicijskog jaza koji utječe i na javni i na privatni sektor u digitalnoj sferi“. Cilj je programa i širenje široko testiranih tehnologija pomoću europskih čvorišta za digitalne inovacije, što će pomoći tvrtkama da poboljšaju poslovne i proizvodne procese, proizvode ili usluge pomoću digitalnih tehnologija. 7,5 milijardi eura uložit će se u pet ključnih digitalnih sektora – superračunala, umjetnu inteligenciju, kibersigurnost, napredne digitalne vještine te digitalnu transformaciju gospodarstva i društva.

Po završetku trijaloga, Flego je zahvalio svima koji su sudjelovali u stvaranju ovog programa te  timovima Komisije, Vijeća i Parlamenta na trudu posljednjih mjeseci i bezbrojnim satima rada i održanih sastanaka.

– Sretan sam što smo uspjeli zaključiti dogovor i tako osigurali pravovremeni početak implementacije programa. Hvala svim stranama na njihovom značajnom doprinosu i volji da pronađeno kompromis kojim smo svi zadovoljni. Vjerujem da će DEP zaista dostići svoje ambiciozne ciljeve i da ćemo uz pomoć njega Europu posjesti na globalni digitalni tron, zaključio je Flego.

Posljednji korak službenog usvajanja programa na rasporedu je u siječnju 2021.

Odgovori

Pin It on Pinterest