Parlament usvojio Rezoluciju o ublažavanju posljedica potresa u Hrvatskoj!

BRUXELLES – „Potres u Hrvatskoj je potres u Europi! Pomoć i solidarnost EU-a svjetla su točka u katastrofi koja je pogodila naše građane i nikada neće biti zaboravljena. Lakše je kada znamo da nismo sami“, istaknuo je jučer za plenarnom govornicom zastupnik IDS-a u EP-u Valter Flego.

Naime, Europski je parlament jučer s čak 677 glasova ZA usvojio Rezoluciju o ublažavanju posljedica potresa u Hrvatskoj. Glasovalo je ukupno 683 zastupnika, od čega je svega njih 5 bilo protiv, a jedan suzdržan. Inicijativa istarskog zastupnika Valtera Flega tako je u svega nekoliko tjedana postala službeni stav Europskog parlamenta, a svih dvanaestero hrvatskih zastupnica i zastupnika podržalo je rezoluciju.

– Hrvatska se istodobno bori protiv pandemije i naleta razornih potresa. Pred nama je dug period sanacije štete i vraćanja ljudi u njihove domove. Hrvatskoj treba pomoć sada i odmah, treba smanjiti birokraciju i administraciju, a maksimizirati solidarnost. Zato vas pozivam da podržite ovu rezoluciju, kako bismo zajedno napravili iskorak u obnovi i vraćanju života u tragedijom pogođena područja, kazao je Flego.

Hrvatski zastupnici zajedničkom rezolucijom pozivaju Komisiju da utvrdi sve moguće načine pružanja pomoći Hrvatskoj u sanaciji posljedica potresa i osiguravanju pristojnih i sigurnih životnih uvjeta za osobe lišene svojih domova.

– Potičemo Komisiju da stavi na raspolaganje sva moguća financijska sredstva kako bi pružila pomoć svim ljudima u nevolji, putem Fonda solidarnosti, ali i putem kohezijskog i regionalnog fonda za aktivnosti obnove, naglasio je Flego zahvalivši svima koji već tjednima pomažu na terenu.

Flego je zahvalio i kolegicama i kolegama na suradnji u izradi rezolucije te zaključio da je to „važan dokument Parlamenta, kojim se od Komisije traži da Hrvatskoj pomaže ne jednokratno, već sustavno, uključujući i sedmogodišnji proračun te Mehanizam civilne zaštite“.

Osim Kolakušića, svi su hrvatski zastupnici govorili na današnjoj plenarnoj sjednici, kao i potpredsjednica Komisije Dubravka Šuica koja je istaknula da su danas „svi zastupnici od ljevice do desnice ukazali na važnost članstva u EU i solidarnost na koju Hrvatska može računati“. Dodala je da pri obnovi treba voditi računa i o digitalnoj i zelenoj tranziciji, sukladno prioritetima EU-a u sljedećem proračunskom razdoblju.

Odgovori

Pin It on Pinterest