Lerotić o Nacionalnoj strategiji: Papir svašta trpi!

ZAGREB – Zastupnik IDS-a Marin Lerotić danas je u Saboru sudjelovao u raspravi o Prijedlogu nacionalne razvojne strategije RH do 2030. godine, istaknuvši kako u strategiji, nažalost, nema ništa strateški, a ni ništa novo.

– Svi dobro znamo da želimo pokretanje privatnih ulaganja, povećanje učinkovitosti i djelotvornosti kako javne uprave, tako i pravosuđa, ravnomjerni regionalni razvoj, no kao država mi očito ne znamo način na koji to postići, naglasio je Lerotić. Također je naveo kako nama treba jačanje investicijske klime, a kojoj bi svakako doprinijela učinkovita digitalizacija javne uprave. A upravo država je ta koja je dužna osigurati zakonske, materijalne i tehničke uvjete da javna uprava konačno uđe u 21. stoljeće.

U svom govoru Lerotić se dotaknuo i aktualnog problema tvornice BAT u Kanfanaru gdje je sudbina radnika još uvijek neizvjesna. – S nestrpljenjem čekamo neki konkretni potez Vlade koja je već mjesecima u pregovorima s tvornicom duhana. Za naše bi gospodarstvo odlazak BAT-a iz Hrvatske bio ogroman udarac, od kojega se ne bismo lako oporavili, stoga takav scenarij nikako ne smijemo dopustiti!

Upozorio je i na nelogičnosti u zdravstvenom sustavu na primjeru državne blokade osnivanja Medicinskog fakulteta u Puli. – Dok se s jedne strane borimo s manjkom zdravstvenog kadra, s druge strane imamo situaciju u Puli gdje su ispunjeni svi zakonski uvjeti za osnivanje Medicinskog fakulteta, a osnivanje se uporno stopira. – i to je nažalost naša realnost, naveo je Lerotić

– Oslanjamo se praktički samo na turizam, a pitanje je što uopće radimo po pitanju poboljšanja i ulaganja u turizam. Mi u turizmu imamo značajnog ali nedovoljno iskorištenog potencijala. Primjerice u Istri bi se modernizacijom željezničke pruge zasigurno dogodio još veći pozitivni pomak u turističkim dolascima. A umjesto toga, u zadnjih 15 godina ukidaju se redovne linije, gube se putnici jer naravno to sve utječe na dužinu, pa samim time i kvalitetu putovanja. Dok se u modernim zemljama radi na modernizaciji željeznica, mi očito ne znamo prepoznati taj potencijal, i ne samo u turističkom nego i u gospodarskom smislu. Ovo je samo još jedan primjer kako je hrvatska realnost daleko od strateških ciljeva koji se Strategijom namjeravaju postići, upozorio je Lerotić.

Odgovori

Pin It on Pinterest