Članovi pulske Viber zajednice odabrali Herman za ime u chabot digitalnog asistenta

Virtualnom asistentu koji u službenoj Viber zajednici Grada Pule pruža sve važne i korisne informacije vezane za rad gradske Uprave i života u gradu, građani su sami, putem ankete odabrali ime velikog pulskog inovatora i pionira astronautike Hermana Potočnika (1892-1929.)

Građani su putem službene Viber zajednice Grada Pule proteklih tjedana glasali za svoje favorite nakon čega se jutros i službeno proglasilo ime koje je osvojilo najviše simpatija u Viber zajednici, a koje se će se sada dodijeliti virtualnom asistentu. Kako bi osigurali maksimalnu transparentnost ispod mini-ankete omogućeno je i dodavanje drugih prijedloga građana od kojih su mnogi bili atraktivni i dosjetljivi. Pobjedničko ime pripalo je velikom pulskom pioniru astronautike Hermanu Potočniku – Noordungu, pa će pulski ChatBot ubuduće nositi ime Herman za kojega je glasalo 87 članova zajednice (32% glasova). Ukupno su u anketi te uključujući i prijedloge građana, glasala 269 člana zajednice, a nakon Hermana najviše su dobili prijedlozi Arena (toponim) 74, PoPuli 17 (prijedlog građana) te Antonia s 15 glasova koja je nominirana po ropkinji Antoniji Cenidi rođenoj u Puli i ženi izrazite ljepote u čiju je čast, prema legendi, izgrađena i pulska Arena.

“Zahvaljujem se svim građanima koji su aktivni u Viber zajednici i s kojima zajedno planiramo daljni razvoj naše Pule. Upravo osluškivajući potrebe građana kreirana je aplikacija s odgovorima na najčešća pitanja iz djelokruga rada Grada Pule, a kako bismo ovim kanalom i dalje bili na usluzi našim građanima, Viber zajednicu unaprjeđivat ćemo i dalje. Ova se mini-anketa pokazala kao pravi pogodak i jedan transparentan način direktne komunikacije. Ime Herman, za koje sam i ja sam glasao, uz potrebnu individualizaciju chabota također i dodatno odaje počast našemu velikom inženjeru koji je nedovoljno poznat široj javnosti.” – kazao je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Herman Potočnik – Noordung bio je satnik inženjerijskih postrojbi Austro-Ugarske vojske, jedan od osnivača moderne astronautike, a rodio se 22. prosinca 1892. upravo u našoj Puli. Od malih nogu zadivljuju  ga mogućnosti raketne tehnike te pred kraj 1928. godine objavljuje značajnu knjigu: Das Problem der Befahrung des Weltraums – der Raketen-motor (O problemu svemirskog leta – raketni motor). Knjiga predstavlja jedan od temeljnih i esencijalnih dijela u kojem se uz detaljne tehničke crteže, elaborira modularna svemirska stanica, geostacionarna orbita i komunikacijski sateliti. Vizija je to koja će se godinama kasnije i realizirati u čovjekovom naporu da osvoji svemirska prostranstva. Njegovo je ime bilo i jednim od glavnih kandidata za ime prve svemirske stanice.

Službena Viber zajednica Grada Pule trenutno okuplja više od 1220 aktivnih članica i članova koji svakodnevno prate i rado sudjeluju u temama važnim za život u gradu. Ovim putem još jednom pozivamo sve korisnike Viber zajednice da isprobaju i koriste chatbot Herman, ovaj novi oblik digitalizacije kojim komunikaciju s građanima nastojimo učiniti još otvorenijom i kvalitetnijom.  Također, pozivaju se i građani koji još nisu imali prilike komunicirati unutar zajednice da joj se priključe putem poveznice https://bit.ly/2XjOALK, gdje ih očekuju i posebno dizajnirani, prigodni stickeri s motivima Pule.

Odgovori

Pin It on Pinterest