Kandidirani EU projekti vrijedni gotovo 94 milijuna kuna

Zahvaljujući stručnoj pomoći Regionalnog koordinatora Istarske županije kandidirani EU projekti vrijedni gotovo 94 milijuna kuna

Jedan od europskih projekata u tijeku je “Suradnjom i znanjem do snažne EU regije”, kojeg provodi Javna ustanova Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove s ciljem pružanja podrške javnom sektoru u pripremi i provedbi razvojnih projekata, sufinanciranih iz EU fondova. Projektom se, dakle, pruža stručnu pomoć svim dionicima u javnom sektoru s područja Istre prilikom pripreme i provedbe EU projekata, što je ujedno i glavna zadaća Javne ustanove. Tijekom dosadašnjih 19 mjeseci njegove provedbe, pružena je stručna pomoć u pripremi i/ili provedbi projekta za 25 javnopravnih tijela s područja Istarske županije, odnosno pripremljeno je i kandidirano 22 projekta ukupne vrijednosti od gotovo 94 milijuna kuna. Pripremaju se i novi projekti, a Ustanova pruža pomoć i kod provedbe već ugovorenih projekata.

– Dosad smo pomoć pružili različitim dionicima iz javnog sektora: općinama, gradovima, školama, vrtićima, gradskim društvima Crvenog križa, domovima za starije itd., a u pripremi i provedbi EU projekata stojimo na raspolaganju i našem osnivaču – Istarskoj županiji. Izrazito smo ponosni na uspješnu suradnju s Istarskom županijom i Srednjom školom za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula koja provodi 2 europska projekta za Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula – KLIK Pula, kojim će se nadograditi i opremiti nova škola te ojačati kapacitete stručnog kadra, kao i učiniti novi iskoraci u cjeloživotnom obrazovanju u strukovnim zanimanjima u turizmu i ugostiteljstvu. Radujem se i rezultatima projekata naših korisnika koji su već odobreni i trenutno se provode, a kojima pomažemo tijekom provedbe, a ne samo pripreme projekata, ističe privremena ravnateljica JU Regionalni koordinator Patrizia Bosich.

Stručni tim u pripremi projekata pruža pomoć i u ispisivanju dokumentacije za prijavu projektnog prijedloga te radi na razradi projekta s korisnikom koji za takvu vrstu posla nije osposobljen, a ima potrebu i volju prijaviti projekt na neki od dostupnih natječaja iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Pored navedenog, ove godine, Ustanova će raditi na Planu razvoja Istarske županije za razdoblje 2021.- 2027.  kao krovnog strateškog dokumenta razvoja, a intenzivno se popunjava i Središnji elektronički registar razvojnih projekata (SPUR) za sve korisnike s područja Istarske županije. Do sada je u županijski SPUR uvršteno 180 projekata.

Privremena ravnateljica Bosich istaknula je kako će upravo takvi projekti biti okosnica uspješnog financiranja projekata europskim sredstvima u budućem programskom razdoblju, obzirom da će se i na podacima iz SPUR-a temeljiti planiranje programskih dokumenata za korištenje EU fondova u sljedećoj financijskoj perspektivi.

– Ovim putem, pozivam sve dionike javnog sektora da aktivno participiraju u tom procesu, te da svoje ideje i razvojne projekte unesu u spomenuti sustav ili s nama koordiniraju taj proces, kako bi i „istarski projekti“ i razvojne potrebe bile zastupljene prilikom definiranja novih operativnih programa, zaključuje Bosich.

Sve informacije o mogućnostima financiranja projekata iz sredstava EU za javno pravna tijela mogu se pronaći na mrežnoj stranici Javne ustanove http://www.istra-europa.eu,  odnosno putem obrazovnih i informativnih događaja kojih je do sada održano 8 i na kojima je sudjelovalo dvjestotinjak polaznika. Ustanova će i dalje provoditi informativne i obrazovne aktivnosti.   

Provedba projekta “Suradnjom i znanjem do snažne EU regije” započela je u lipnju 2019. godine te traje do kraja 2023. godine. Projekt je financiran u sklopu Prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. s ukupnim iznosom od 17.627.639,62 kune.

Odgovori

Pin It on Pinterest