Nemet: Osvijestimo činjenicu da je nasilje nad ženama globalni, a ne nečiji privatni problem!

ZAGREB – U današnjem iznošenju stajališta u Hrvatskom saboru, saborska zastupnica IDS-a Katarina Nemet govorila je o temi koja je ovih dana vrlo aktualna, a to je nasilje nad ženama. O nasilju nad ženama se zadnjih dana intenzivno priča zahvaljujući kampanji „Nisam tražila“ koja je razotkrila brojne primjere nasilja nad ženama i to u obrazovnim ustanovama, na radnim mjestima, ulicama…

– Osim što smo kao društvo suočeni sa šokantnim i bolnim svjedočanstvima žrtvama seksualnog nasilja, suočeni smo i s nevjericom te brojnim ružnim, uvredljivim i zlonamjernim komentarima poput „zašto je šutjela“, „kako to da se tek sada sjetila progovoriti“, „gdje je bila sve ove godine“, „ah da, sada je kao i ona uznemiravana“, kazala je Nemet te dodala kako upravo zbog ovakvih primitivnih komentara te osude vlastite sredine i dobrog dijela društva, žene i šute.

Napomenula je kako se zastrašujući broj žena našao na meti zlostavljača, odnosno onih koji su mislili kako su nedodirljivi.

– Stoga, mi moramo osvijestiti činjenicu da nasilje nad ženama nije i ne smije biti privatni problem te žene, već je to globalni, društveno-politički problem, naglasila je Nemet.

Istaknula je da ćemo kao društvo imati problem sve dok na svjedočanstva uznemiravanja i nasilja budemo gledali s dozom sumnje, dok etiketiramo žrtve, dok smatramo da tako nešto treba ostati između žrtve i nasilnika te dok žene šute i srame se prijaviti nekoga tko je ponizio njihovo dostojanstvo, jer se boje reakcija okoline, kao i reakcije samog nasilnika.

Smatra da upravo zato moramo naći način da one na kojima svijet ostaje, naše mlade, poučimo na jednako kvalitetan način svim područjima života pa tako i seksualnom odgoju.

– Stoga je pohvalno što je na inicijativu portala Reci.hr te uz podršku 16 inicijativa i udruga pokrenuta Peticija za uvođenje sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja u škole kao obveznog nastavnog predmeta, kazala je Nemet te pohvalila i osnivanje Savjetovališta za spolno zdravlje mladih koja se održavaju na sedam lokacija u Istri.

O Programu Savjetovališta rekla je kako je osmišljen tako da bi se prevencija spolnog zdravlja mladih u Istarskoj županiji unaprijedila te kako obuhvaća promociju ravnopravnosti spolova, nenasilje u vezama, pravo na različitost spolne orijentacije bez diskriminacije te ugodno i sigurno spolno iskustvo bez prisile.

Naglasila je da ovi primjeri u kojima žene odlučuju svjedočiti o traumatičnim iskustvima zlostavljanja pokazuju kako su spremne prekinuti šutnju i spremne pričati o nasilju koje doživljavaju, pa je zato red na državi da prekine tu šutnju i pristupi prevenciji seksualnog nasilja – uvođenjem obveznog seksualnog obrazovanja u škole.

-Ženama treba reći da nisu krive i nisu same i treba ih ohrabriti da progovore o tome što su doživjele, a ne „ohrabriti“ ih da i dalje šute i trpe, da svoja mučna iskustva stavljaju pod tepih, a predatori da ih i dalje slobodno i bez ikakvih sankcioniranja uznemiravaju, jer im se naprosto „to može“.

Odgovori

Pin It on Pinterest