Povezivanje znanosti i gospodarstva temelj je konkurentnosti

Institutu za poljoprivredu i turizam dodijeljeno priznanje za doprinos razvoju gospodarstva

Povodom 145 godina uspješnog poslovanja i doprinosa razvoju gospodarstva danas su ravnatelju Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču dr. sc. Deanu Banu potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam prof. dr. sc. Dragan Kovačević i predsjednica HGK – Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić uručili priznanje Hrvatske gospodarske komore.

Značaj Instituta za poljoprivredu i turizam i nekad i danas ogleda se upravo u intenzivnoj suradnji s gospodarstvom. U hrvatskoj je poljoprivredi prisutan problem produktivnosti i nedostatne implementacije tehnoloških dostignuća, inovacija i digitalizacije čija primjena značajno pridonosi povećanju produktivnosti i konkurentnosti pa je time uloga Instituta u povezivanju znanosti i gospodarstva utoliko važnija, istaknuo je potpredsjednik HGK Kovačević.

Uime Gospodarskog vijeća HGK – ŽK Pula Jaklin Majetić naglasila je kako Institut obilježava kontinuitet u zaštiti, promicanju i razvoju istarske poljoprivrede i zasluženo uživa visoki ugled znanstvene institucije, te iskazala zahvalnost za sve stručnjake koji su prisutni u gospodarstvu.

Institut za poljoprivredu i turizam Poreč kao znanstveno-istraživačka i infrastrukturna institucija danas spada među najopremljenije u Hrvatskoj, a u sklopu Instituta djeluje šest laboratorija, među kojima su i dva nova –  laboratorij za fenotipizaciju i laboratorij za zaštitu biljaka, naglasio je ravnatelj Instituta Dean Ban. Od 2018. do 2020. godine Institut je u investicijske projekte uložio više od 11 milijuna kuna.

Podršku radu Instituta dali su i Gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije dr. sc. Ezio Pinzan i potpredsjednik Gospodarskog vijeća HGK – ŽK Pula Miro Dodić.

Odgovori

Pin It on Pinterest