Pulski rotor svijetlit će ljubičastom bojom povodom Međunarodnog dana epilepsije

Pulski rotor svijetlit će ljubičastom bojom večeras, u ponedjeljak, 8. veljače 2021. godine povodom Međunarodnog dana epilepsije što se svake godine obilježava drugog ponedjeljka u veljači prema zajedničkoj inicijativi Međunarodnog ureda za epilepsiju (lBE) i Međunarodne lige protiv epilepsije (ILAE). Podršku obilježavanju Međunarodnog dana epilepsije dat će zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci i voditeljica Odjela za neurologiju OB Pula Dolores Janko-Labinac, dr.med.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije oko 50 milijuna ljudi na svijetu ima epilepsiju te se procjenjuje da udio opće populacije s aktivnom epilepsijom iznosi 4 do 10 osoba na njih tisuću. U Hrvatskoj je oko 40.000 osoba s epilepsijom, a procjenjuje se da će oko 10% osoba u jednom trenutku tijekom života doživjeti epileptički napadaj. S obzirom na navedeno, epilepsija je česta kronična neurološka bolest.
Medicinsko osoblje Odjela za neurologiju Opće bolnice Pula, Ambulante za epilepsije i konvulzivne bolesti, skrbi za velik broj žitelja Istarske županije s epilepsijom. Rad u ambulanti uključuje dijagnostiku, liječenje, praćenje i medicinsku edukaciju osoba s epilepsijom, praćenje trudnica s epilepsijom, savjetovanje žena generativne dobi u vezi planiranja obitelji, a također uključuje i tranzicijsku ambulantu (prelazak pacijenata iz neuropedijatrijskih ambulanti).


Simboličnim osvjetljavanjem pulskog rotora u ljubičastu boju želi se ukazati na značaj uklanjanja stigmatizacije i diskriminacije osoba sa epilepsijom kako u društvenom životu tako i u radnoj okolini.

Odgovori

Pin It on Pinterest