Aktivnosti Grada Pule polučile uspjeh! Čistoća okoliša ostaje prioritet i u budućnosti

Gradsko trgovačko društvo Pula Herculanea u nepunih mjesec dana očistilo je prepoznate lokacije ilegalnih odlagališta otpada. Lokacije su osigurane i pod nadzorom zahvaljujući čemu su i dan danas čiste

U prošlogodišnjoj jednomjesečnoj intenzivnoj akciji čišćenja prepoznatih ilegalnih odlagališta otpada u zonama: Monte Gira, Vallelunge, Hidrobaze i okolice Štinjana sveukupno je Pula Herculanea odnijela više od 300 kubika raznog otpada- građevinskog, glomaznog, miješanog i zelenog otpada nakon čega su lokacije primjereno osigurane. Zahvaljujući takvom cjelovitom pristupu rješavanja pitanja lokacija pretvorenih u ilegalna odlagališta, u kojemu smislu se prvenstveno misli na redoviti nadzor i obilazak, postavljanje primjerenih sredstva osiguranja lokacija putem fizičkih prepreka, rampi i kamera uz dodatne tabele zabrane odlaganja otpada, iste lokacije su i dan danas čiste i zaštićene.

„Veliko je zadovoljstvo  vidjeti da je redovitim nadzorima na predmetnim lokacijama utvrđeno da su iste čiste i uredne. To znači da se veliki posao temeljitog čišćenja i uvođenja mjera sprječavanja onečišćenja isplatio i da nas građani u tome podržavaju. Ovo je prilika da se još jednom zahvalim svim građanima na zajedničkim naporima u očuvanju okoliša i doprinosu zaštiti prirode. Stvorili smo preduvjete a sada nam ostaje truditi se da zajednički zadržimo takvo pozitivno stanje. Činjenica je da je velika većina naših sugrađana odgovorna i da se odgovorno odnosi prema prirodi, okolišu i da propisano zbrinjava otpad, dok će se neodgovorene pojedince, koji odlažu otpad u prirodu, sankcionirati svim zakonskim sredstvima pa i uporabom sustava videonadzora koji je u tijeku.“, kazao je Tiziano Sošić, predsjednik Gradskog vijeća Pule.

Čišćenje ovih lokacija koštalo je nemalih 150 tisuća kuna, koja su se sredstva mogla utrošiti u uređenje neke šetnice, sadnju stabala ili na neki drugi koristan način i zato je potrebno da svi skupa budemo odgovorni.
Podsjetimo, tijekom listopada prošle godine u sklopu akcije čišćenja s najvećeg detektiranog i ilegalnog odlagališta otpada na Vallelungi odneseno je više od 100 kubika glomaznog otpada, isto toliko kubika građevinskog i više od 20 kubika  miješanog otpada.

Osim sanacije najvećeg odlagališta otpada na Vallelungi, tom je prilikom sanirana još jedna lokacija na Vallelungi, očišćena je i zona Monte Gira te lokacija Hidrobaze i okolice Štinjana, a u organizaciji Grada Pule, Turističke zajednice grada Pule, Zajednice tehničke kulture Pula i Hrvatskog Crvenog križa  25.  godinu za redom održana je i eko-akcija čišćenja pulskog akvatorija i priobalja  na području  uvale Zonchi.

U strukturi skupljenog otpada 40 posto odnosi na glomazni otpad, 40 posto čini građevinski i 20 posto komunalni otpad a od kojega je samo oko 5 posto kućni komunalni otpad.  

“Cilj nam je bio očistiti, sanirati i osigurati sve detektirane lokacije ilegalnih odlagališta otpada od daljnje devastacije i daljnjeg odlaganja otpada, što smo uspješno učinili. Sve to ostaje prioritet Grada Pule u buduće te vjerujem da ćemo zajedničkim naporima i osviještenim postupcima pokazati da nam je stalo do čistog okoliša, očuvanja pozitivnog stanja te sustav još značajnije unaprijediti, a to je moguće isključivo u suradnji i sinergiji svih sudionika uključenih u proces. “, zaključila je Elena Puh Belci.

Odgovori

Pin It on Pinterest