Kazališna zima u Istri / L’iverno teatrale in Istria

Započinje sedmo izdanje Kazališne zime u Istri / L’inverno teatrale in Istria, manifestacije koju će  uz potporu Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije,  realizirati Istarsko narodno kazalište Gradsko kazalište Pula. .

Afirmacija kazališnog stvaralaštva, predstavama iz produkcije Čakavske scene INK, povećanje dostupnosti  i razvoj publike u suradnji s istarskim gradovima, glavni su ciljevi ove manifestacije.

Ove  godine bit će to predstave „Sliparija“ autora Milana Rakovca i „Operacija pašareta“ autora Branka Lučića.

Raspored izvedbi:

predstava SLIPARIJA

u Rovinju 4. ožujka u 18 i u 20 sati,

u Labinu 5. ožujka u 20 sati,

u Bujama 9. ožujka u 19:30 sati,

predstava OPERACIJA PAŠARETA 

u Poreču 11. ožujka  u 20 sati,

u Pazinu 12. ožujka u 20 sati.

SLIPARIJA

AUTOR: Milan Rakovac

REDATELJ: Matija Debeljuh

IGRA: Rosanna Bubola

…. Izravna i vjerna adaptacija romana Sliparija Milana Rakovca doslovno je nemoguća, pa nit vodilju ekranizacije valja tražiti u hvatanju specifične magične pozadine koju Rakovac kreira istražujući legendu o Bilfu. Magičnu i mračnu atmosferu predloška, u prvom planu ističu se refleksije njegove svijesti u potrazi za vlastitim identitetom. S obzirom da je pozadina nastanka mitova i legendi upravo potreba za pronalaskom odgovora na pitanje o vlastitoj prirodi i porijeklu, glavni lik pruža specifičan pogled na tu istarsku legendu….                                                                                                                                                                Matija DEBELJUH

OPERACIJA PAŠARETA

AUTOR: Branko Lučić

REDATELJ: Jasminko Balenović

IGRAJU: Nika Ivančić, Teo Tiani, Lino Brozić, Lara Živolić, Luka Juričić, Luka Mihovilović

U malom istarskom mjestu, u još manjoj oštariji, događaju se velike stvari. Stvari se dovode do napregnuća i nabreknuća – mlada oštarica Pjerina, pred kojom je svjetla budućnost, polako preuzima upravljanje oštarijom od oca koji je rastrzan obavezama i situacijama u kojima mora poslovati – “jer gost je uvijek u pravu”. Tu je još i mladi partizan, dvostruka prijetnja sprijeda i straga. Pjero kao pravi profesionalac pokušava zadovoljiti sve goste i svima udovoljiti. No ratni vihor, potpomognut zaljubljivošću okupatora uvuče ga u srce Operacije Pašareta, što velikim poduhvatima nesklonog oštara Pjera dovodi do granice; danas bismo rekli, “pucanja”.
Tračak nade i izlaz vidi se u novom i svježem pristupu kojeg nose mlađe generacije. Oštarica Pjerina, koja će pomiriti nepomirljivo, dati a ne dati, nepopustljivo popustiti, nošena idejom odanosti, čuvanja tradicije i identiteta provesti Operaciju Pašareta na svoj način do kraja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Pin It on Pinterest