Lerotić: Država još uvijek nema plan za turističku sezonu!

ZAGREB – Zastupnik IDS-a Marin Lerotić danas je u Saboru tijekom iznošenja stajališta klubova zastupnika ponovno apelirao na Vladu i Nacionalni stožer da se u Hrvatskoj uvede regionalni pristup i prepuste veće ovlasti županijskim stožerima civilne zaštite koji su svojim radom i kvalitetnim procjenama i reakcijama tijekom pandemije dokazali da znaju efikasno upravljati krizom na svojem području.

– Država uporno gura centralistički model upravljanja iako se taj model već bezbroj puta pokazao potrošenim i promašenim, a pogotovo nije prikladan za rješavanje ove nezapamćene zdravstvene krize i omogućavanje turističkim regijama da se pripreme za nadolazeću sezonu.

Lerotić se u svojem izlaganju posebno osvrnuo na pripremu turističke sezone i naglasio da se država ponaša kao da će naši konkurenti na Mediteranu spavati zimski ili ljetni san i samo prepustiti da svi koji žele putovati ove godine odu u Hrvatsku na ljetovanje. Više nego ikad ove nas godine očekuje borba za dolazak svakog gosta i to treba osvijestiti na svim razinama da se na vrijeme i kvalitetno pripremimo.

– Umjesto da se hitno napravi plan aktivnosti kako pripremiti i spasiti nadolazeću turističku sezonu, vidimo da se na nacionalnoj razini odluke donose presporo a i onda kada se nešto odluči to najčešće bude tek polovično rješenje problema, upozorio je zastupnik IDS-a.

– Također, pretjerana su i očekivanja da će nam novčana pomoć iz Europske unije riješiti sve probleme u gospodarstvu. Ako mi sami kroz svoje odluke i mjere ne potaknemo gospodarski rast tada ni novci iz europskih fondova neće ništa suštinski promijeniti.

– Sve ovo govorim ne zato da bih širio pesimizam, nego upravo suprotno da se na vrijeme probudimo i shvatimo da se ova ekonomska kriza neće riješiti sama od sebe kad dođu ljepši i topliji dani i novci iz EU, već da ćemo morati ozbiljno zasukati rukave kako bismo krenuli naprijed. Zato nam je potrebna dobra atmosfera i entuzijazam, ali ne da se temelji na lažnim obećanjima HDZ-a koji zbog lokalnih izbora kod građana stvara nerealna očekivanja da će se svi problemi riješiti sami od sebe, zaključio je Marin Lerotić.

Odgovori

Pin It on Pinterest