Privremena regulacija prometa na dijelu Ulice Istarskog razvoda zbog izgradnje priključka vode za urbane vrtove

Radi izgradnje priključka vode za potrebe recentno predstavljenog projekta Urbani vrtovi Pula, trgovačkom društvu  Vodovod Pula d.o.o. odobreno je izvođenje građevinskih radova unutar građevine nerazvrstane ceste i uvođenje privremene regulacije prometa na dijelu Ulice Istarskog razvoda – dio k.č. 2409/4 i 2408/1 k.o..

Trgovačko društvo Vodovod Pula d.o.o. radove, sukladno rješenju, planiraju izvoditi u razdoblju od 15. do 17. ožujka 2021. godine. Ovom se prilikom svim sudionicima u prometu unaprijed zahvaljuje na razumijevanju i strpljenju te ih se poziva da se pridržavaju privremene regulacije prometa za vrijeme izvođenja radova.

Podsjetimo, Javni poziv za podnošenje zahtjeva za davanje vrtnih parcela na korištenje i Društvenog vrta na korištenje i upravljanje u sklopu Urbanih vrtova na Gregovici objavljen je 10. ožujka 2021. godine i otvoren je do 9. travnja 2021. godine.

Projektom Urbani vrtovi Pule potiče se nastavak dugogodišnje tradicije mnogih Puležanki i Puležana da sami uzgajaju povrće i druge proizvode za vlastite potrebe. Radi se o organiziranom pristupu, na uređenim površinama, sa svom potrebnom opremom i alatima te osiguranom vodom za zalijevanje. Prvih 88 vrtova je na Gregovici, a uskoro se nastavlja i s drugim lokacijama. Urbani vrtovi su još jedan doprinos smart city rješenjima koja uključuju zelene oaze unutar urbane sredine.

„Pula u potpunosti hvata korak s modernim europskim gradovima koji nastoje na pravi način iskombinirati urbani i neurbani prostor u gradu kako bi ljudi dobili ono najbolje od oboje. Urbani vrtovi tek su početak velike projektne priče koja će urediti grad i napraviti novi iskorak u prostornom, društvenom i kulturnom razvoju naše Pule, s jednim konačnim ciljem – osigurati što ugodniji i opušteniji život za sve Puležane.“, kazala je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci prilikom predstavljanja projekta urbanih vrtova.

Nastavno na navedeno može se istaknuti da Grad Pula svakako planira i dalje razvijati urbane vrtove. Ovo je, naime, prva lokacija koja će polučiti iskustva i  interes u skladu sa čime će Grad Pula nastaviti razvijati i unaprjeđivati ovaj oblik promicanja održivog razvoja, zdravog načina života kao i funkcionalnog uređenja zelenih površina za građane, zasigurno, od iznimne važnosti.

Istaknimo nadalje, da će se parcele na Gregovici davati na rok od dvije godine s mogućnošću produljenja, uz godišnju naknadu od  ukupno 250,00 kuna, odnosno 50,00  kuna za parcelu i 200,00 kuna za vodu. Parcelu od 50 četvornih metara moći će dobiti fizičke osobe za vlastite potrebe, a koji u svom vlasništvu nemaju poljoprivredno zemljište. Čitava zona bit će opremljena i odgovarajućim sadržajima potrebnima za obradu vrtova, te će područje biti ograđeno kako bi se izbjegle devastacije ili otuđivanje opreme.

Vrtlarenje je jedna od rijetkih aktivnosti koja nema niti jednu negativnu stranu, već brojne koristi, poput bio i eko proizvodnje hrane, održivog razvoja do socio-ekonomskih prednosti i utjecaja na psiho-fizičko zdravlje ljudi.

Odgovori

Pin It on Pinterest