Miletić s eko proizvođačima i stočarima dogovorio daljnje korake u razvoju ovih poljoprivrednih grana

PAZIN – Kandidat za istarskog župana Boris Miletić danas se u Pazinu sastao s raznim predstavnicima poljoprivrednih udruženja s kojima je razgovarao o aktualnoj situaciji u poljoprivrednoj proizvodnji.

Uz vrhunsku kvalitetu samih proizvoda, domaći proizvođači su uspješni jer iz godine u godinu jača sinergija između poljoprivrede i turizma, koriste sve intenzivnije EU fondove i programe za nabavu najsuvremenije strojeve i opreme, a veliku je ulogu odigrao Fond za razvoj poljoprivrede i agroturizma bez kojeg ne bi bili u mogućnosti prefinancirati projekte.

Poljoprivrednici očekuju od županije da preuzme inicijativu o organizaciji proizvodnje te da se izgradi Centar za voće i povrće kako bi mogli imati dugoročno planiranu i stabilnu proizvodnju,  prostor za obradu i pakiranje i skladištenje proizvoda te pogon za preradu voća i povrća. Na taj način imali bi i zajedničku distribuciju što bi olakšalo i plasman poljoprivrednih proizvoda u veće turističke kuće i javne ustanove, koje su kao veliki potencijali potrošači danas njima, pojedinačno, nedostupni.

Ekološki proizvođači naglasili su da je Istarska županija u zadnjih nekoliko godina ulagala značajna financijska sredstva u razvoj ekološke poljoprivrede kroz edukacije, opremanje eko tržnica te sufinanciranja certifikacije, ali u narednom periodu očekuju da se kroz projekt Istra Bio – regija povećaju financijska sredstva i potpora razvoju ekološke proizvodnje, te da se potiče ulaganje u preradu ekoloških proizvoda.

Miletić je istaknuo da je ekološka proizvodnja jedna od strateških smjernica razvoja naše poljoprivrede te da će županija u narednom razdoblju značajno ulagati u njen razvoj kroz projekt Istra Bio – regija, dok će izgradnja Centra za voće i povrće biti jedan od prioriteta županije u prijavi na EU fondove.  

Naposljetku, kandidat za istarskog župana Boris Miletić susreo se i s predstavnicima stočarskih udruga Istarske županije, s kojima je razgovarao o prijedlozima za daljnji razvoj ove značajne gospodarske grane.

Naglašeno je kako je sustavnim ulaganjem kroz proteklih 25 godina spašeno istarsko govedo – boškarin, koje danas broji više od 2.000 rasplodnih grla. – Da nije bilo velikih financijskih ulaganja, organizacije uzgoja i stručne pomoći naše županijske Agencije za ruralni razvoj, danas vjerojatno više ne bi imali Istarsko govedo. Takva je danas situacija sa istarskom kozom, istarskom ovcom te istarskim magarcem, kazao je Miletić poručivši da treba što prije započeti sustavno ulagati u ove pasmine kako bi ih se dovelo u stabilnu populaciju.

– Na nama je da učinimo sve što je u našim mogućnostima da mladima približimo ovaj sektor, počevši od stručnih edukacija i studija te financijskim mjerama podrške. Time bi se mladi zadržali na selu, koja bi u potpunosti oživjela zajedno s našim vrijednim tradicijama i običajima, zaključio je Boris Miletić.  

Odgovori

Pin It on Pinterest