U sklopu proljetnog uređenja javnih zelenih površina u tijeku uređenje novog kružnog toka u Valturskoj

Više od 160 komada novo posađenih ruža obogatit će i okružit tri stablašice lagestremije u centralnoj zelenoj zoni rotora na raskrižju Valturske, Japodske i Ulice Jurja Žakna koji je, ugovorene vrijednosti nešto manje od 5,5 milijuna kuna, izgrađen te u promet pušten u lipnju prošle godine. Hortikulturno uređenje rotora koje se upravo izvodi, ima i sustav za zalijevanje a cijeloj estetici doprinijet će i postavljanje dekorativnog kamenja.

Dio je to najavljenih aktivnosti u sklopu proljetnih radova uređenja javne zelene površine a kojima će iste biti obogaćene sa 20 tisuća sezonskog cvijeća (ljetnica) i to prvenstveno parkovne površine. Osim toga vrši će se i nadopuna, odnosno dosadnja grmova i živica na postojećim, ranije uređivanim površinama kao zamjenska sadnja za sadnice koje su oštećene, osušene ili otuđene.  

Nadalje, djelatnost Hortikulture Pula Herculanee provodi radnje okopavanja, plijevljenja, orezivanja i uređenja ukrasnog bilja na lokacijama gdje je bilje posađeno.

Isto tako, dodajmo da će se, kada prestane opasnost od proljetnih mrazeva odmotati i palme na rivi, te se redovito provodi i zaštita bilja od bolesti štetnika.

Naglasimo još jednom da su zaštita i očuvanje zelenih površina bitne odrednice u sustavu prostornog planiranja Grada Pule a njihova zastupljenost, u kontekstu praćenja stanja zelenog fonda te poduzimanja mjera za njegovim povećanjem, uobičajena aktivnost kako u planiranju tako i provedbi konkretnih aktivnosti na realizaciji.

Obzirom da je grad “živo tkivo” i svakodnevno se razvija, nove javne zelene površine formiraju se prilikom realizacije gradskih projekata izgradnje i održavanja i kao takve postaju sastavni dio redovnog održavanja. Samo u posljednjih desetak godina na području Pule posađeno je više tisuća stabala, grmova i trajnica, čime se značajno smanjila emisija CO2.

Nadalje, podsjetimo da je recentno Grad Pula posadio 27 stabala na više lokacija u  tjednu akcije sadnje pod nazivom „Zasadi stablo, ne budi panj!“ te dodatno još 10-ak stabala  na Rivi, u Ulici starih statuta, u Arsenalskoj ulici.

Pored toga Grad Pula je za svoje građane osigurao i besplatno podijelio 182 sadnice stabala voćki koje su građani posadili u sklopu svojih vrtova i privatnih okućnica.

Razvijanje svijesti o važnosti zelenila u odnosu na sveukupnu kvalitetu života, ostvarivanju ciljeva zaštite okoliša i održivog razvitka te smanjenju onečišćenja okoliša misao je vodilja tijekom provedbe čitave lepeze aktivnosti Grada Pule.

Odgovori

Pin It on Pinterest