Miletić najavio modernizaciju strukovnog obrazovanja u Istri

PULA – Kandidat za istarskog župana Boris Miletić danas se u Labinu susreo s gradonačelnikom Valterom Glavičićem, ravnateljem SŠ Labin Čedomirom Ružićem te brojnim poduzetnicima i obrtnicima s područja Labinštine, s kojima je razgovarao o daljnjem razvoju strukovnog obrazovanja i stručnih kadrova u Istri.

– Danas u Istarskoj županiji od ukupnog broja srednjoškolaca, njih 6170, svega se 1020 učenika  školuje za trogodišnje strukovno obrazovanje. Uočljiv je trend smanjivanja upisa u trogodišnje strukovne programe te već sad na tržištu rada postoji veliki interes za strukovna zanimanja, kazao je Ružić.  

Miletić se nadovezao poručivši da Istra za kvalitetne promjene u školstvu nema vremena čekati da država poduzme potrebne korake. – Imamo vrlo jasne planove koji se odnose na modernizaciju strukovnog obrazovanja. U Istri ćemo uspostaviti regionalne centre kompetentnosti za strukovno obrazovanje usko povezane sa svijetom rada koji će opremljenošću i stručnim kadrovima biti nositelji kvalitetnog strukovnog obrazovanja, kazao je kandidat za istarskog župana, dodajući da će osnivanje centara kompetentnosti pratiti cjelovita informatizacija poslovnih i obrazovnih procesa u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Kad govorimo o obrazovanju, istaknuo je Miletić, jedan od naših ključnih ciljeva je uvođenje kvalitetnih promjena u obrazovanju na relaciji obrazovne ustanove – osnivač – gospodarstvo, radi bržeg zapošljavanja i uključivanja mladih na tržište rada.

Gradonačelnik Valter Glavičić pohvalio je sinergiju labinskog gospodarstva i srednjoškolskog obrazovanja, koju najbolje potvrđuje stalna zainteresiranost gospodarstvenika za suradnju i zajedničko stvaranje novih programa i kurikuluma kako bi se utjecalo na stvaranje novih mladih deficitarnih kadrova.

– Grad Labin svijetli je primjer razvoja poduzetništva i proizvodnje. Naime, nadaleko poznata Poslovna zona Vinež jedna je od tri najbolje u Hrvatskoj u kojoj je trenutno zaposleno više od 700 ljudi, a uskoro kreće i gradnja novih pogona. Zona Vinež je prvi izbor brojnim poduzetnicima ne samo zbog uvjeta koje pruža, nego i zbog toga jer su investitori u gradskoj upravi prepoznali odgovornog, ozbiljnog i profesionalnog partnera, istaknuo je Glavičić.

Za kraj, gradonačelnik Labina podsjetio je na projekt Grada Labina „Karijerno usmjeravanje nezaposlenih mladih i osnovnoškolaca s područja Labinštine“,  čija je svrha pružiti novi model aktivacije mladih osoba na tržište rada kao i usmjeravanje učenika završnih razreda osnovne škole kod izbora nastavka školovanja i zvanja.  – Projektom se utječe na izbor zanimanja mladih nezaposlenih i učenika te se time jača potencijal lokalne zajednice za dobivanje kvalitetnijeg strukovnog kadra, a pravovremenim se informiranjem i usmjeravanjem u deficitarna zanimanja i samozapošljavanje preveniraju nezaposlenost i ekonomske migracije!, zaključio je Glavičić.

Odgovori

Pin It on Pinterest