Lerotić: Zašto Vlada dopušta propast event industrije?

ZAGREB –  Tijekom današnjeg iznošenja stajališta klubova zastupnika u Hrvatskom saboru, zastupnik IDS-a Marin Lerotić govorio je o pogođenosti event industrije koja je itekako važna za Hrvatsku iz više aspekata. Radi se o raznim događajima poput koncerata, festivala, vjenčanja, sajmova, konferencija, itd. kojima je među prvima zabranjen ili ograničen rad a među zadnjima će biti dopušten.

– Potrebne su mjere i konkretni plan od strane Vlade za ovu industriju koja je već godinu dana bez mogućnosti rada i koja se suočila sa padom prihoda od 100%.  Naše pitanje glasi: što se u Hrvatskoj čeka da se spasi event industrija koja je ujedno i jedan od pokretača hrvatskog turizma? – naglasio je Lerotić. Cijeli sektor se ujedinio budući da se ljetna sezona približava te se očekuje potpora i podrška Vlade kako ne bi kompletna event industrija nestala.

– Osim toga, moramo naglasiti da event industrija broji oko 17 000 zaposlenika, donosi 22 milijardi kuna u hrvatski proračun, a važna je u ekonomskom i društvenom smislu – dodao je Lerotić. Festivalima, koncertima, sajmovima, itd. privlače se i turisti te samim time daje pozitivan imidž i prikazuje Hrvatsku kao poželjnu destinaciju.  Organizatori evenata su naveli kako su mnoge europske države poduzeli određene mjere i dobili pakete pomoći u iznosima od više milijardi eura pa se postavlja pitanje što sprječava Hrvatsku da učini isto?

Za kraj, Lerotić je spomenuo da je potrebno pokriti fiksne troškove poduzetnicima koji se bave event djelatnostima, otvoriti direktnu komunikaciju između Nacionalnog stožera i predstavnika event industrije te osigurati potrebna financijska sredstva kroz fond oporavka, po uzoru na druge europske države. Očito je da u drugim zemljama postoje modaliteti i načini kako se problem može riješiti ali pri tome Vlada treba djelovati proaktivno.

Odgovori

Pin It on Pinterest