Promiče se tjelesna aktivnost kod građana

Hodaća staza s opremom na Valkanama

Sprave za vježbanje među kojima je i set za osobe u invalidskim kolicima namijenjen za kardiovaskularne vježbe te stolić i klupa za prematanje i dojenje, stalak za bicikle, sadržaji su hodaće staze koja se upravo formira na Valkanama u sklopu projekta Živjeti zdravo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a u kojemu su Grad Pula i Zavod za javno zdravstvo Istarske županije partneri.

Lokacija za postavljanje sprava i opreme dogovorena je u suradnji s Udrugom kineziologa grada Pule u svrhu promocije i poticanja tjelesne aktivnosti građana svih dobnih skupina.

Radove za postavljanja sprava za vježbanje i popratne opreme izvodi tvrtka Castrum Pula 97 d.o.o., a dovršetak radova planiran je uoči 10. svibnja 2021. godine na Svjetski dan kretanja kada će staza biti i službeno otvorena organiziranom aktivnošću Hodanjem do zdravlja kojom se želi potaknuti građane da više ulažu u očuvanje vlastitog zdravlja kao i zdravlja svoje obitelji i zajednice općenito.  

Zahvaljujući projektu Živjeti zdravo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u dijelu njegova drugog elementa – Zdravlje i tjelesna aktivnost, osigurana su sredstva za opremu i označavanje po jedne hodaće staze u svakoj od županija.

Grad Pula kao i Hrvatski zavod za javno zdravstvo promovira hodanje kao iznimno zdrav i učinkovit oblik tjelesne aktivnosti, a ujedno jača svijest i posebno motivira tjelesno neaktivno stanovništvo da stvara zdrave životne navike kako bi preventivno štitili svoje zdravlje.

Lokalne radne skupine strateški su odabrale ukupno dvadeset i jednu hodaću stazu, u svakoj županiji po jednu. Na taj način savjetodavni doprinos projektu, svojom dugogodišnjom ekspertizom upravljanja pojedinim sektorima, pružili su županijski zavodi za javno zdravstvo, regionalne i lokalne samouprave. Pod organizacijskim nadzorom HZJZ-a dodatno su educirani provoditelji aktivnosti, a zatim je uslijedilo planiranje i provođenje uređenja te označavanja odabranih hodaćih staza.

Strateškim odabirom opreme hodaće staze prilagođene su pripadnicima svih dobnih skupina.

Promocija zdravih životnih navika počinje od najranije dobi  a kako bi se stvorili preduvjeti da tjelesno aktivno dijete odraste u tjelesno aktivnu odraslu osobu, važno je njegovati redovite zdrave navike poput hodanja.

Odgovori

Pin It on Pinterest