Povodom Svjetskog dana kretanja otvorena staza na Valkanama

Povodom Svjetskog dana kretanja, u sklopu projekta Živjeti zdravo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Grad Pula i Zavod za javno zdravstvo Istarske županije na Valkanama su današnji dan prigodno obilježili otvaranjem sadržajne hodaće staze.

Na hodaćoj  stazi se tako od danas nalaze mnogobrojne sprave za vježbanje među kojima je i set za osobe u invalidskim kolicima namijenjen za kardiovaskularne vježbe te stolić i klupa za prematanje i dojenje te stalak za bicikle.

Lokacija za postavljanje sprava i opreme dogovorena je u suradnji s Udrugom kineziologa grada Pule u svrhu promocije i poticanja tjelesne aktivnosti građana svih dobnih skupina.Radove za postavljanje sprava za vježbanje i popratne opreme izvela je  tvrtka Castrum Pula 97 d.o.o..

Zahvaljujući projektu Živjeti zdravo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u dijelu njegova drugog elementa – Zdravlje i tjelesna aktivnost, osigurana su sredstva za opremu i označavanje po jedne hodaće staze u svakoj od županija kojom se želi potaknuti građane da više ulažu u očuvanje vlastitog zdravlja kao i zdravlja svoje obitelji i zajednice općenito. 

Grad Pula kao i Hrvatski zavod za javno zdravstvo promovira hodanje kao iznimno zdrav i učinkovit oblik tjelesne aktivnosti, a ujedno jača svijest i posebno motivira tjelesno neaktivno stanovništvo da stvara zdrave životne navike kako bi preventivno štitili svoje zdravlje.

Lokalne radne skupine strateški su odabrale ukupno dvadeset i jednu hodaću stazu, u svakoj županiji po jednu. Na taj način savjetodavni doprinos projektu, svojom dugogodišnjom ekspertizom upravljanja pojedinim sektorima, pružili su županijski zavodi za javno zdravstvo, regionalne i lokalne samouprave. Pod organizacijskim nadzorom HZJZ-a dodatno su educirani provoditelji aktivnosti, a zatim je uslijedilo planiranje i provođenje uređenja te označavanja odabranih hodaćih staza.

Strateškim odabirom opreme hodaće staze prilagođene su pripadnicima svih dobnih skupina. Obilježavanjem Svjetskog dana hodanja Grad Pula pruža građanima i potiče ih da se u slobodno vrijeme i u prirodi uključe u aktivnosti na otvorenom i na taj način učine korak prema unaprijeđenju vlastitog zdravlja na pristupačan i zabavan način, u prirodi, ovdje na Valkanama.

Odgovori

Pin It on Pinterest