Novi umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala Pavo Marinković: 68. Pulu dižemo na još višu razinu

Novog umjetničkog ravnatelja Pulskog filmskog festivala Pavu Marinkovića i ravnateljicu Javne ustanove Pula Film Festival primila je danas, 25. svibnja 2021, godine u Komunalnoj palači zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci.

Tom su prigodom razgovarali o pripremama za predstojeći 68. Pulski filmski festival, novinama koje uvodi novi ravnatelj, međunarodnom programu, programima za djecu i mlade, suradnji s Javnom ustanovom Pula Film Festival, razvoju Festivala i ovogodišnjim gostima.

„Vrlo sam zadovoljna programom novog umjetničkog ravnatelja i vjerujem da će Festival dobiti tu novu težinu u svijetu filmske industrije, ali i međunarodne scene. Pula i ja osobno, vezani smo uz Festival i to je manifestacija do koje nam je izuzetno stalo i oduvijek dajemo izrazitu podršku. Nesporno je to jedna od najljepših filmskih pozornica na svijetu i nije ni čudo da se profilirala u prestižno mjesto za predstavljanja nacionalnog programa, ali i susreta filmskog svijeta. Vjerujem u nove promjene koje su mi iznesene i sigurna sam da će gospodin Marinković s Festivalskim timom to uspješno odraditi. Jako se veselim Festivalu koji nam je gotovo pred vratima“, rekla je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci.

Novi umjetnički ravnatelj Pavo Marinković rekao je kako je dosadašnja priprema predstojećeg 68. Pulskog filmskog festivala zapravo bila dosta neizvjesna zbog pandemijskih okolnosti, ali da, unatoč tome, Festival donosi novitete uz želju da ga se podigne na još višu razinu.

„Osim Arene u kojoj mislimo predstaviti najatraktivnije hrvatske i regionalne naslove, ove godine mislimo imati snažan europski filmski program na Kaštelu. Unutar festivala priprema se i Talijanski dan koji bi trebao spojiti talijanske i hrvatske filmaše i otvoriti prostor novim međunarodnim koprodukcijama. Nacionalnom ocjenjivačkom sudu predsjedat će jedan europski filmaš svjetskog glasa, tako da će i ta činjenica, osim u programskom, podići festival na jednu višu razinu. Očekuje se i, sukladno epidemiološkim mjerama, znatno veći broj međunarodnih gostiju“, najavio je Marinković. 

Ravnateljica Javne ustanove Pula Film Festival Gordana Restović tom je prilikom izvijestila kako su pripreme za Festival u tijeku, pozivaju goste, kupuju filmove, pripremaju materijale za tisak te da je sve uobičajeno za ovog doba godine.

„Očekujemo sjednicu Festivalskog vijeća 27. svibnja kako bismo objavili Glavni program i radujemo se Festivalu. Ove je godine veliki međunarodni interes gostiju, studenata i medija pa se nadam da će se iznjedriti neki novi pokazatelji. Osim struke koja je primarna, uključeni su i kulturni centri raznih zemalja koji su to dobro prihvatili. Važno nam je da na festivalu bude sadržaja za sve posjetitelje i da film nije jedina ponuda“, zaključila je ravnateljica Restović.

Ovogodišnji 68. Pulski filmski festival održat će se od 17. do 25. srpnja.

Odgovori

Pin It on Pinterest