WINE DAY – Dan otvorenih vinskih podruma Istre se vraća!

Jednodnevna vinska manifestacija koju vinoljupci s nestrpljenjem očekuju održat će se u nedjelju 30. svibnja 2021.

Više od dvadeset godina posljednja svibanjska nedjelja u Istri tradicionalno je bila rezervirana za „Wine day – Dan otvorenih vinskih podruma“, sve do pojave pandemije prošle godine koja je onemogućila organizaciju velikih i malih manifestacija svugdje u svijetu, pa tako i ove, kao i brojne druge u Istri. No, omiljeni istarski eno-event ipak se vraća i to na radost svih ljubitelja dobre vinske kapljice, ali i zaljubljenika šetnji prirodnim i kulturno-povijesnim krajolicima.

21. izdanje Wine daya – Dana otvorenih vinskih podruma održat će se 30. svibnja 2021. od 10 do 19 sati na području cijele Istre i uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Svi željni putovanja vinskim cestama, degustacija najboljih vina po šarmantnim mjestima diljem Istre su više nego dobrodošli.

Svoja će vrata posjetiteljima širom otvoriti 57 vinarija iz šest istarskih klastera: Sjeverne Istre (s najvećim udjelom vinarija), Poreštine, Središnje Istre, Istočne Istre, Rovinjštine i Južne Istre.

Tijekom najavljenog hedonističkog doživljaja nudit će se mahom najpoznatije sorte vina, od Istarske malvazije, Terana, Muškata, Merlota, Cabernet Sauvignona do odličnih kupaža i brojnih drugih sorti, kao i pobjednička vina s posljednje 27. izložbe Vinistra – nedvojbeno za svakog po nešto.

Istovremeno, prilika je to za zaviriti u atraktivne i autentične vinarije,  unikatne kušaonice i obiteljska imanja u kojima će goste dočekati ljubazni domaćini, uz ugodne vinske priče i degustacije, ali i mogućnosti kupnje vrhunskih butelja. Ove godine četiri će vinarija pored vina, posjetiteljima nuditi i žestice iz vlastite proizvodnje, a dvoje proizvođača isključivo jaka alkoholna pića.

Također, među 57 vinarija koje sudjeluju u vinskom eventu, sedam vinskih podruma naplaćivat će degustaciju – po tri vinarije s područja sjeverne Istre i Poreštine te jedna s područja Rovinja. 

Zbog epidemioloških mjera broj mjesta u vinskim podrumima bit će ograničen, stoga, kako bi se osiguralo pridržavanje propisanih epidemioloških mjera, uz preporuku Stožera civilne zaštite Istarske županije,  organizatori su uvjetovali da posjetitelji unaprijed najave i rezerviraju termin posjete, jer ih u suprotnom, bez potvrđene rezervacije, domaćin ima pravo odbiti.

S ciljem smanjenja mogućnosti širenja virusa COVID-19 Stožer civilne zaštite Istarske županije i Zavod za javno zdravstvo upozorili su da su degustacija i posluživanje, prema propisanom za ugostiteljske objekte i OPG-ove, mogući isključivo na otvorenom prostoru, dok je dozvoljeno posjećivati i razgledavati vinske podrume vinara/destilatera – bez posluživanja u podrumima, ili drugim zatvorenim prostorima te bez zadržavanja u podrumima, ili zatvorenim prostorima.

Obilazak podruma omogućit će se uz najavu prema prethodno utvrđenom terminskom rasporedu. Domaćin je u obavezi osigurati protočnost posjetitelja, bez grupiranja okupljenih u većim skupinama. Maksimalan broj dozvoljen u zatvorenom prostoru u jednom trenutku može biti do 25 osoba, ili manje, a ovisno o uporabnoj veličini prostora. Svakoj osobi potrebno je osigurati mogućnost održavanja propisanog razmaka od 2 metra u svim smjerovima.

Pored toga, svi okupljeni u obavezi su primjenjivati epidemiološke mjere poput nošenja zaštitne maske u zatvorenim prostorima, a na otvorenom također u slučaju nemogućnosti održavanja propisanog razmaka.

Projekt Dana vina je 1993. godine prvi put predstavljen u Italiji pod pokroviteljstvom udruge „Movimento per il turismo del vino“ iz Montalcina u Toskani. Inicijativa je pokrenuta jer nitko od odgovornih u vinskom turizmu nije prepoznao ogroman potencijal koji se nudio. Osim rijetkih izuzetaka, glavnina vinskih podruma u Italiji nije bila dostupna gostima. Od 1998. godine u projekt se uključuju također i Sonoma Valley u Kaliforniji, tvrtka Suntory s posjedima u Japanu, provincija Yamanashi (istočno od Tokija), Stellenbosch (JAR), Conarwarra (Australija), Mendoza (Argentina) te regije u Chileu i Urugvaju, poprimivši tako obilježja pravog globalnog pokreta. Godine 1999. u projekt Wine Daya po prvi put se uključuju Goriška brda i Istra, a nakon vrlo uspješnog prvog izdanja (37 vinskih podruma i oko 800 posjetitelja), event je tijekom proteklih dvadeset godina postao nezaobilazan događaj te prepoznatljiv zaštitni znak Istre. 

Organizatori eventa, Udruga vinara i vinogradara Istre “Vinistra”, Turistička zajednica Istarske županije te Istarska županija pozivaju sve zainteresirane da u svoj kalendar ubilježe nedjelju, 30. svibnja od 10 do 19 sati.

Letak s popisom vinarija i njihovom ponudom te uvjetima održavanja eventa mogu se preuzeti  na stranicama www.istra.hr.

Wine day svojevrsna je uvertira u veliki vinski događaj Vinistru koji će se održati u Poreču od 18. do 20. lipnja ove godine, no za razliku od prethodnih izdanja, na otvorenom.  

Živjeli i dobrodošli u Istru!

Odgovori

Pin It on Pinterest