20 godina Roštiljarke

DRUŽENJE – DJ PROGRAM – OKRUGLI STOL – KONCERT
SUBOTA, 19.6.2021.
TERASA KLUBA ULJANIKS POČETKOM U 17 SATI
SVRŠETAK PROGRAMA ĆE BITI POZNAT 15.6.

KONCERT NOVIH PULSKIH SNAGA: RIFFT (progressive metal), FREAKTION (alter/rock), FONJATURA (punk), IMMOBILE (punk/hardcore), THE SECULARISTS (punk/hardcore)

OKRUGLI STOL uz razgovor na temu glazbene scene u Puli u vremenu od 2000. do 2020. i sudjelovanje dugogodišnjih aktera u sastavu: MLADEN MEDIĆ – DISTOR; Desinence Mortification, redatelj i montažer brojnih spotova alternativnih bendova, scenarist i redatelj dokumentarnog filma Grad izobilja, pokretač GoatHell Metal festivala, IGOR ŠAPONJA – ŠAPO; Fakofbolan, KARLO MIRKOVIĆ – KARLITO; Nomen, Equinoxe, Flanger Danger, Moć rasute pažnje, Ostaci zvuka, Metalurgija Radio Show, KM Guitars, DINO POPOVIĆ – POPKA; autor u bendovima Hombe, Via luče, kantautorski projekt Popka te urednik i voditelj emisije o lokalnoj sceni „Sviraš šta“?, MIHAELA TIKVICKI – MINKY; Roštiljarka Radio Show, Viva La Pola! festival, Syntheses, Glas Istre (mozaik), ZLATKO GOTOVAC – ZLAJO; Desinence Mortification, Lizatori pizdere, Brijačina kojona, Roštiljarka Radio Show, Viva La Pola! festival, scenarist i redatelj dokumentarnog filma Grad izobilja.

DJ PROGRAM, uzlegendarne stvari s inozemne i domaće scene: Metallica, Slayer, Iron Maiden, Pantera, Nirvana, Korn, NOFX, Dead Kennedys, Rage Against The Machine, Sepultura, Faith No More, Slipknot, Motorhead, Biohazard, The Ramones, RHCP, Machine Head, Judas Priest, Napalm Death, Nightwish i mnogi drugi.

POVIJEST ROŠTILJARKE

    U subotu, 19. lipnja, Roštiljarka će koncertom, okruglim stolom te DJ programom, obilježiti dva desetljeća kontinuiranog rada. Nevjerojatnih dvadeset godina je prošlo, otkako su glazbeni entuzijasti Zoran Mladenović – Srle i Zlatko Gotovac – Zlajo, 2000. godine pokrenuli priču, za koju nisu mogli ni sanjati koliko daleko će otići, te kako će se razviti u sastavni dio življenja glazbene scene Grada Pule.

    Nastala kao slijed događanja devedesetih, prvobitno započevši kao radijska emisija na Radio Maestralu, vrlo skoro Roštiljarka je svoje aktivnosti proširila i na koncertnu prezentaciju raznih sastava iz svijeta rock, metal, punk, hardcore, crossover, gothic te mnogih drugih podstilova alternativne glazbe, kako iz Hrvatske te drugih zemalja, tako i što je bio i primarni cilj, pulske scene. Zašto baš Roštiljarka? Naime, još devedesetih u pulskom žargonu – „roštiljati“, bio je čest izraz pri spomenu na dobru i žestoku glazbu, tako da jednostavno nije bilo dvojbe koja riječ će biti nositeljem novoga projekta. Uz Zlatka Gotovca kao konstantu projekta, te Srleta, u realizaciji radijske emisije i koncertnih događanja, prvih godina, sudjelovali su i Alen Šajina te Svetlana Barać – Ceca, dok je najveći dio dosadašnjeg rada bio upravo vezan uz trio Mihaela Tikvicki – Minky, Darko Rajić – Bato i Zlajo. No, ovi pulski zaljubljenici u glazbu, bili su osnova, na koju se nadograđivala cjelokupna pulska scena, te je tako u proteklih dvadeset godina, što u koncertnom, što u radijskom dijelu, sudjelovao gotovo svaki bend iz Pule, između ostalog: Popeye, KUD Idijoti, Trijo porkodijo, Nailed, Problemi, Bolesno grinje, AntiTodor, Mortal Divinity, Mad Face, Blockade Runner, Super Booster, Flanger Danger te mnogi drugi.

   Roštiljarka je od samoga početka živjela sa scenom, i nastojala svojim promidžbenim aktivnostima utjecati na boljitak i unaprijeđenje iste. Pamtimo i brdo legendarnih trenutaka, i komičnih scena, tijekom radijskog programa i koncertnih nastupa, koje su bile i ostale sastavni dio Roštiljarke, te uvijek jedinstvenog i pozitivnog duha pulske scene.

    Uz promidžbu pulske scene, zamisao Roštiljarke bila je i što intenzivnije povezivanje sa inozemnom scenom, festivalima, diskografskim kućama, grupama, klubovima te je tako ostvaren veliki broj ekskluzivnih intervjua sa svjetski poznatim grupama kao što su: Nightwish, In Flames, Kreator, Anthrax, W.A.S.P., Dimmu Borgir, Hammerfall i dr. Isto tako, Roštiljarka je vršila promidžbu za mnoge festivale i koncerte, snimala najavne reklame, između ostalog za: Exit, Summer Breeze, Metal Camp i dr., te u prvom redu domaće – pulske; Seasplash, Monte Paradiso, Viva La Pola! i dr.

    Od nastupa u koncertnom dijelu, ekipa Roštiljarke se s posebnim ushićenjem prisjeća dolaska legendarne stoner rock grupe Karma To Burn, koja je u organizaciji istoimene ekipe u Puli nastupila 2011. godine, te isto tako nastupa odličnih inozemnih grupa, između ostalog: Infected Rain, Burning Witches, Gonoreas, Frantic Amber, Pokerface, Rumors Of Gehenna i dr. Uz pulske i inozemne sastave, Roštiljarka je od samoga početka sa velikim žarom pratila i koncertno predstavljala i domaće (hrvatske) bendove, pa tako pamtimo sjane nastupe: Fathera, Forlorn Legacya, Gorthaur’s Wratha, Devastationa, Infernal Tenebre, Omega Lithiuma, Ashes You Leavea, Phantasmagorie i brojnih drugih.

    Isto tako, u dosadašnjih dvadeset godina, Roštiljarka je surađivala s mnogim drugim radijskim te televizijskim emisijama i postajama, između ostalog s kultnom „Ultrazvuk“ koja se u prvoj polovini dvijetisućitih emitirala na RiTV-u. U sklopu emisije su na inicijativu Roštiljarke, gostovali i pulski bendovi; Popeye, Nailed, Mad Face, a Mladen Medić i Zlatko Gotovac, za istu emisiju snimaju više koncertnih TV priloga; United Forces Road Show II, The Gathering u Zagrebu 2004. i dr. Također, Mladen Medić je snimao nastupe s Roštiljarke te najbolje materijale montirao i pretvarao u spotove.

    Uz radijsku i koncertnu aktivnost, ekipa Roštiljarke je i na mnoge druge načine promovirala scenu i bendove, i ponovo treba istaknuti, ponajviše one pulske. Tako se tu odvijala suradnja sa mnogim magazinima i fanzinima, možda najpoznatija je ona dugogodišnja s časopisom United Forces. Zatim, prezentacija prema glazbenim promotorima i organizatorima, stoga je tako izdvojimo, uz pomoć Roštiljarke grupa Nailed ranih dvijetisućitih nastupila sa svojim velikim uzorima – Sepulturom i Soulflyom, a isto su pratili nezaboravni kolektivni odlasci pulske ekipe.

    Kroz svih dvadeset godina, ekipa Roštiljarke je i fotografski pratila razne koncerte i manifestacije, te pomno bilježila brojne pulske bendove, a radovi su često završavali na brojnim internetskim portalima, izložbama, kao i na vizualnim predlošcima za CD-e, ploče te ostalim izdanjima i promidžbenim materijalima.

    Na inicijativu Tee Tidić, 2016. revitaliziran je kultni pulski fanzin Master/Radiation Sickness te je uz pomoć ekipe Roštiljarke i suradnika, (nakon četiri iz devedesetih) objavljeno još tri broja.

   Ljubav i strast prema glazbi je vječna, i vođeni time, ekipa Roštiljarke za buduće vrijeme najavljuje nastavak aktivnosti, i razvijanje novih sadržaja.

   I tako, u duhu svih ovih godina, iskreno i nepretenciozno, nakon dugog niza mjeseci iščekivanja, sretni zbog konačne mogućnosti realizacije istoga, i stabilizacije okolnosti koje su nas pratile u zadnje vrijeme, Roštiljarka će u subotu 19.6. na terasi kluba Uljanik, uz kolaž programa proslaviti ta dva desetljeća rada.

20 GODINA ROŠTILJARKE / SUBOTA, 19.6. / TERASA KLUBA ULJANIK:

DJ PROGRAM

    Obljetnički program povodom 20 godina Roštiljarke 19.6., započeti će u popodnevnim satima, oko 17h (uz trajanje i svršetak programa, koji će dodatno biti preciziran, u skladu s novim popuštanjima stožera civilne zaštite, koja stupaju na snagu 15.6.) uz druženje i DJ program koji će donijeti pregršt legendarnih stvari bendova Metallica, Slayer, Iron Maiden, Pantera, Nirvana, Korn, NOFX, Dead Kennedys, Rage Against The Machine, Sepultura, Faith No More, Slipknot, Motorhead, Biohazard, The Ramones, RHCP, Machine Head, Judas Priest, Napalm Death, Nightwish kao i mnogih drugih, savršena stvar za uživanciju u hladnom pivu, i ugodnim (gotovo savršenim) temperaturama zraka.

OKRUGLI STOL

    Nakon što se malo okrijepimo i poslušamo dobru mjuzu, započeti će razgovor uz okrugli stol u sklopu kojega će sudjelovati poznati akteri pulske scene; Distor, Šapo, Karlo, Dino, Minky i Zlajo, a koji će se prisjetiti, te s nazočnima podijeliti, sve bitne, znane i neznane trenutke, u posljednjih dvadesetak godina scene. Prisjetiti ćemo se tako svih bitnijih bendova, njihovih najznačajnijih ostvarenja, koncerata, festivala, druženja, šaljivih trenutaka te mnogih drugih segmenata, koji su bili sastavnim dijelom pulske scene u vremenu od kraja devedesetih pa sve do današnjih dana. U razgovor će se slobodno moći uključiti i svi zainteresirani, koji budu prisutni, a željeli bi neku zanimljivu informaciju podjeliti s javnošću ili postaviti pitanje. Zamisao je da se uz jedan neopterećeni razgovor, pruži slikovit prikaz stvaralaštva u ovome gradu i svega u čemu smo uživali svih tih godina. Razgovor će biti posebno zanimljiv mlađim generacijama, jer vjerujemo da će saznati puno korisnih informacija.

KONCERT

    Nakon, izleta u prošla vremena, kreće koncertni program, koji će će u duhu glavnih vodilja Roštiljarke od njezinih samih početaka, donijeti nastupe autorskih bendova koji predstavljaju nova kretanja na pulskoj alternativnoj, nezavisnoj, underground sceni. Glazbenici su to koji okupljeni u svojim bendovima, na najbolji način pokazuju, kako se glazba u Puli i dalje razvija, a nove snage, generacije potvrđuju kako sa žarom uživaju u stvaranju istoga. U subotu, 19.6., pet novih perspektivnih pulskih bendova, donose svoje koncertne nastupe, te ćemo tako imati prigodu uživati u alter rocku kojega izvode FREAKTION, zatim progressive metalu u izvedbi grupe RIFFT, te nizu od punka do hardcorea u izdanju bendova FONJATURA, IMMOBILE i THE SECULARISTS.

    FREAKTION, četveročlani alter rock sastav postoji od 2018. godine a nastao je za vrijeme Rock Campa iste godine, kada Vasja, Toni i Maja – originalni članovi, uvelike inspirirani ostalim prijateljima koji su već svirali u bendovima, odlučuju osnovati vlastiti. 2019. bendu se priključuje i Gabriel, i time zaokružuju postavu.  Odrastajući uz dobru glazbu; Muse, Red Hot Chili Peppers, Gorillaz, Atomsko sklonište, KUD Idijote i dr., osnovavši bend, Freaktion čestim susretima na probama dolaze do vlastitih idejnih rješenja, riffova, izgrađuju stil, te nastaje pregršt zanimljivih autorskih stvari, između ostalog; „Calamity“, „Nemesis“, „Evil in Disguise“, „Mousetrap“, „Madeleine“, kroz koje se provlače i preispituju raznovrsne teme poput obiteljskog nasilja, osobnih borbi, kritike društva do ekoloških problema, a posebnu melodioznost i pitkost glazbenoj podlozi daje osebujan glas pjevačice Maje. Neke od najvećih želja benda, su jednog dana zasvirati s Radioheadom i Museom, kao najvećim i najdražim uzorima benda. Freaktion poručuju, kako im je glavna vodilja te cilj, da svakog slušatelja što bolje povežu s njihovim stvaralaštvom, kako bi mogli iskusiti užitak koji oni sami osjećaju dok stvaraju i izvode glazbu. Za ovu godinu najavljuju snimanje prvog albuma, a za nastup 19.6. namjeravaju izvesti upravo presjek toga materijala. 100% smo sigurni, da će nas oduševiti.

    THE RIFFT, metal scena (uz punk i hardcore) već desetljećima predstavlja generator pulske nezavisne scene, te tako uz grupe osamdesetih, između ostalih; Cronos, Devastation preko izrazito kreativnih devedesetih i Sexton, Blockade Runner, Aeon, preko novoga tisućljeća i Skepsis +, Mortal Divinity i mnogih drugih bendova, dolazimo do trenutka koji postaje izvorište za buduća kretanja na sceni, a jedan od tih okidača je THE RIFFT, tročlani progressive metal bend iz Pule. 2000. na inicijativu Josipa – basiste/vokala i Andrije – bubnjara, kojima se u međuvremenu priključuje i Egon – gitara/vokal, uz inspirativne vodilje kao što su teški riffovi koji su odzvanjali prilikom preslušavanja glazbe, strasti prema performansu, atmosferi koja se može dobiti sklapanjem zvukova različitih instrumenata, te raznim utjecajima koji se kreću od bendova kao što su Metallica, Dio preko Stratovarius, Nightwish, Dream Theater do Gojire, Isis, Karnivool i dr. nastaje THE RIFFT. Dečki navode kako se izričajem ne ograničavaju na jedno područje, već uz baznu progressive viziju, istraživanjem stvaraju tzv. all metal. I glazbu i tekstove rade timski, a najveća želja u 2021. im je završiti i snimiti prvi album. Također, velika očekivanja imaju i u smislu što bržeg povratka u normalu uz pregršt nastupa. Kažu kako se naveliko pripremaju za 19.6. a svim mladima poručili bi: „Budite inovativni, nemojte slušati cajke i derite guzove epskom mjuzom!“. I mi ćemo derati uživo, uz njih!

    IMMOBILE, punk, hardcore izričaj, jedan je od najistaknutijih simbola zašto se upravo Pula nalazi na karti gradova koji su prepoznati kao „mjesta gdje se oduvijek svirala dobra mjuza“. Od prvih punk bendova krajem sedamdesetih, preko hardcorea osamdesetih, i svih u godinama koje su uslijedile, gotovo 45 godina, u Puli se roka i praši naveliko. Četvorka navučena na „pankčinu“ u sastavu: Marsel – gitara, Tin – bubnjevi, Rafi – bas/pozadinski vokal i Matija – vokal, uz veliko guštanje i inspiraciju preko američke scene s početka osamdesetih i bendova kao što su: Black Flag, Minor Threat, Jerry’s Kids, Gang Green, R.K.L. i dr. odlučuju osnovati vlastiti bend. Stvarajući, u duhu tih izvornih bendova, zadržavajući glavne smjernice koje se očituju u beskompromisnosti, energiji i snazi mladih buntovnih ljudi, IMMOBILE vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnima, kaos zagarantiran, a pripremajući se za nastup na Roštiljarci poručuju: „Konačno se vidimo na koncertu, a s ljetom uvjerenja smo da ćemo i u potpunosti zaboraviti na korona ludilo!“.

    FONJATURA, pulski (više) punk, (manje) hardcore bend čiji najraniji dani sežu u 2013. godinu, vrijeme kada se susreće ekipa iz kvarta, basist Matej i gitarista Vincent. Vincentovo glazbene sazrijevanje bilo je podosta inspirirano očevim putevima (Wolgy je svirao u Frontalnom udaru) a i otac prvog bubnjara Fonjature, Matije Šestana, je također svirao u Frontalnom. Općenito, pulska scena (Antitodor, KUD Idijoti, FOB,…) je imala izrazito bitan utjecaj na nastanak Fonjature. Bendu ime pak daje Kristijan Dellabernardina – Kolumbo (ex Šupci). Demo materijal „Znam“ Fonjatura snima 2014. i može se pronaći na SoundCloudu. Prvi album „Schizophrenia“ nakon dužeg niza godina snimanja (uz sudjelovanje drugog bubnjara Ivana Hačića – Haće) te pauze u radu benda, konačno je 2020. ugledao svjetlost dana. Na albumu gostuju Mare (Frontalni udar), Zajo (Kani bastardi) i Darko Rajić – Bato. Snimanje je vodio Wolgy, za mix i master su zaslužni Vini i Dino Krivičić, a u naknadnom snimanju i dorađivanju stvari sudjelovao je i Matej, dok je za odličan omot svoje umijeće pokazala Antonela Požarina. Kroz album se prožimaju teme i događanja iz društva i okoline kroz prizmu i viđenje samih članova benda, te su u mnogočemu zadržani stavovi i razmišljanja iz ranih dana punka. Album je moguće poslušati na you tube-u a isto tako nabavljiv je i u fizičkom obliku preko članova benda. Na nastupu 19.6. Fonjatura vas očekuje u sastavu: Vincent Ereš (Vini) na gitari i vokalu, Tin Januš na bubnjevima i Matej Peharda (Peh) na basu i vokalu, a ovoga ljeta bi trebali nastupiti i u Šibeniku. Za sebe će uvijek reći kako su oni samo obični mladići koji vole svirati i dobro se zabavljati.

    THE SECULARISTS, preko roditelja sklonih alternativnoj glazbi kao i susretima u Rojcu, ideja o punku i glazbi, budućih članova grupe The Secularists, s vremenom poprima sve jasniju formu i tako krajem 2019. Mateo uz Noaha odlučuje osnovati bend, a nakon potrage za ostatkom ekipe, bendu se priključuju i bubnjar Henri i gitarist Tobi. Dečki ističu kako su prvi bendovi kroz koje su upoznali punk oni klasični – The Clash, Sex Pistols, The Ramones a otkrivajući nova područja to se proširilo i na Nirvanu, Rudimentary Peni, Nailbomb, Bad Brains, Disrupt, SOAD i dr. Isto tako, dečki naglašavaju kako je ulazak u punk za njih bio otkrivanje slobode unutar razmišljanja novog vremena, ideje upravljanja nad vlastitim životom, protivljenjem u smislu nametnutih hijerarhija u društvu i dr. Sve ovo je najveća inspiracija dečkima i pri stvaranju glazbe i tekstova, a misao će zaokružiti kako je za njih punk više od same glazbe. Osim u punku, dečki često uživaju i u metalu, grindcoreu, freak folku, reggaeu, noise rocku i mnogočemu drugom. Sa vama uživo 19.6. i The Secularists u sastavu: Mateo Žufić – vokal, Tobija Da Ponte – gitara, Noah Cvijanović – bas i Henri Šuran – bubnjevi.

    Nakon koncerta, još neko vrijeme ćemo uživati u DJ programu. Stay tuned!

Odgovori

Pin It on Pinterest