Završna konferencija projekta ASTERIS u sklopu INTERREG programa prekogranične suradnje ITA-CRO

U petak, 11. lipnja 2021. godine s početkom u 10 sati na terasi Zajednice Talijana Pula – Circolo održana je završna konferencija projekta ASTERIS u sklopu INTERREG programa prekogranične suradnje ITA-CRO.

Završna konferencija je bila u organizaciji Istarskog veleučilišta iz Pule, a partneri u projektu ASTERIS su: Istarsko veleučilište, Hrvatske vode, IACKR Split, Universita di Urbino, gradovi Ravenna i Fano te Talijanski nacionalni institut za geološka istraživanja.

Na završnoj konferenciji su široj javnosti predstavljeni ciljevi, aktivnosti i ostvareni rezultati projekta ASTERIS, a ispred Istarskog veleučilišta je nazočne i online partnere pozdravio dekan dr.sc. Daglas Koraca, zahvalivši se na suradnji te čestitavši na provedbi projektnih aktivnosti i ostvarenju projektnih ciljeva.

„Istarsko veleučilište kroz provedbu obrazovnih aktivnosti teznanstveno-istraživačkih aktivnosti putem svog istraživačkog centra Metris, predstavlja jedan od stupova razvoja znanja u Istarskoj županiji. Želimo se razvijati, stoga poseban naglasak stavljamo na jačanje projektnih aktivnosti i aplikaciju novih projekata. Ponosni smo na projekte koje trenutno provodimo, a izprograma koji će nam biti na raspolaganju u nadolazećem razdoblju, iskoristit ćemo mogućnosti koje nam se nude i usmjeriti ih prema razvoju Veleučilišta.“; istaknuo je Koraca.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici partnera projekta i predstavili pregled stanja te odrađenih aktivnosti iz radnog paketa u kojem su obavljali njihov dio zadataka. Događaj završne konferencije bio je hibridnog karaktera, dijelom uživo a drugim dijelom online za one sudionike i projektne partnere koji nisu bili u mogućnosti sudjelovati zbog trenutne situacije i važećim epidemiološkim mjerama. Konferencija uživo je također bila prilagođena i u skladu s mjerama.

Projekt ASTERIS “Adaptation to Saltwater inTrusion in sEa level RIse Scenarios”, ukupnog budžeta 1.026.244,20 EUR, započeo je 1. siječnja 2019. godine i završava zaključno s 30. lipnja 2021. godine. Cilj projekta je, na temelju zajedničke procjene prostornih i vremenskih varijacija intruzije morske vode, identificirati i mapirati potrebe i prepreke u upravljanju rizicima zagađenja pitke vode te pružiti praktične alate za održivo upravljanje pitkih obalnih vodonosnika na lokalnoj razini.

Projekt je zapravo zaključen s dva glavna rezultata: 1. Kartom osjetljivosti na intruziju morske vode u obalnim vodonosnicima na makroregionalnoj razini (Jadran) temeljenu na budućim scenarijima za porast razine mora i hidrologijskog ciklusa te 2. Rezultirao je s najboljom praksom i smjernicama za upravljanje ranjivim vodonosnicima kroz provedbu analiza reprezentativnih studija slučaja u Italiji i Hrvatskoj.

Svi dobiveni rezultati će u konačnici omogućiti uspostavu održivog sustava upravljanja rezervama pitke vode u podzemnim vodonosnicima na obalnom području.

Istarsko veleučilište trenutno provodi šest vrijednih projekata: ASTERIS, WATERCARE, AdSWIM, CAPUS, WildBioAdapt i HKO Mehatronika.

Odgovori

Pin It on Pinterest