Daus poručio Vladi: zaštitite nacionalne interese i spasite turističku sezonu!

ZAGREB – U današnjem iznošenju stajališta, zastupnik IDS-a Emil Daus, osvrnuo se na turističku sezonu i epidemiološku situaciju u Istri. Istaknuo je da po zadnjim izvješćima najviše gostiju boravi u Poreču, Rovinju i Medulinu te da županijski stožer Istarske županije odlično radi svoj posao. Ljudi u Istri su odgovorni i poštuju mjere, što pokazuju i statistike, odnosno broj novozaraženih.   

– Za razliku od Njemačkog Instituta Robert Koch, koji je Istarskoj županiji dodijelio status tzv. „zelene“ regije već prije tri i pol tjedna, vlada Republike Slovenije donijela je odluku baziranu na ECDC sustavu, koji se temelji na statističkim regijama druge razine (NUTS 2), čime se Istra nalazi u Jadranskoj regiji zajedno sa svim ostalim Primorskim županijama u Republici Hrvatskoj. Tako je „zelena regija“ postala „narančasta“ i time je dovedena u nepovoljan položaj.

Daus podržava pismo upućeno predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću od strane Istarskog župana Borisa Miletića  i apelira da se bez odgode zatraži od odgovornih tijela Europske unije da se epidemiološka slika za Hrvatsku u ECDC sustavu temelji na stanju svake županije ponaosob.

– Ovdje se radi o zaštiti nacionalnih interesa! Jer u državi u kojoj je već desetljećima modus operandi pozajmljivanje novaca na svjetskom tržištu kapitala, s manjim ili višim kamatama, i u kojoj je zadnjim rebalansom proračuna planirani manjak 17,1 milijardu kuna, stvaranje svih preduvjeta za najbolju moguću turističku sezonu u ovom trenutku, a time posredno i punjenje proračuna Republike Hrvatske, je nacionalni interes, zaključio je Daus.

Odgovori

Pin It on Pinterest