FILMOVI U NASTANKU – WORK IN PROGRESS PITCH

Photo: Nenad Pavlović

U svibnju ove godine predstavnici filmske industrije pozvani su da projekte u fazi postprodukcije prijave u industrijski program 68. Pulskog filmskog festivala – „Filmovi u nastanku”. Prijave su otvorene za sve projekte unutar kategorije Hrvatskog filma i manjinske hrvatske koprodukcije Međunarodnog programa. Program je, u odnosu na prethodne godine, izmijenjen i dopunjen na način da projekt predstavlja redatelj, producent ili koproducent filma na engleskom jeziku, i to u prvom redu delegatima međunarodnih filmskih festivala, prodajnim agentima i distributerima.

Odabrani projekti su: Dejavu, redatelj Nevio Marasović, produkcija ŠVENK (Hrvatska),  Garbura, redatelj Josip Žuvan, produkcija MAXIMA FILM (Hrvatska, Srbija), Kapa, redatelj Slobodan Maksimović, produkcija SENCA STUDIO (Slovenija, Luksemburg, Hrvatska, Slovačka), Ljeto kad sam naučila letjeti, redatelj: Radivoje Andrić, produkcija SENSE PRODUCTION (Srbija, Hrvatska, Bugarska), M, redatelj Vardan Tozija, produkcija FOCUS POCUS FILMS (Sjeverna Makedonija, Hrvatska, Kosovo, Francuska), Nosila je rubac črleni, redatelj Goran Dukić, produkcija ŠVENK (Hrvatska, Sjeverna Makedonija),  Praznik praznine, redatelj Jasmin Duraković, produkcija UG SCENA (BiH, Hrvatska), Šesti autobus, redatelj Eduard Galić, produkcija MISSART (Hrvatska), Trag divljači, redatelj Nenad Pavlović, produkcija REŽIM (Srbija, Hrvatska) i Tragovi, redateljica Dubravka Turić, produkcija KINORAMA (Hrvatska, Latvija, Srbija).

Program je natjecateljskog karaktera, a o najboljem projektu odlučuje međunarodni ocjenjivački sud, sastavljen od stručnjaka iz područja filmske produkcije i plasmana, koji će dodijeliti vrijedne nagrade. 

Vanja Kaluđerčić direktorica je Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu (IFFR) s bogatim 20-godišnjim iskustvom rada u filmskoj industriji. Radila je kao direktorica akvizicija globalne streaming-platforme MUBI te na Festivalu europskog filma Les Arcs, Sarajevo Film Festivalu, Nizozemskom filmskom festivalu (NFF), kao i na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu na kojem je osnovala industrijski program IFFR Talks & Masterclasses od 2016. do 2018. Simon Perry, kao neovisni producent, tijekom 1980-ih bio je producent ili koproducent deset dugometražnih filmova. Od 1991. do 2000. vodio je nacionalnu filmsku agenciju British Screen koja je financirala 150 filmova britanskih i europskih redatelja (primjerice Plačljivu igru Neila Jordana, Orlanda Sally Potter, Topsy-Turvy Mikea Leigha, Kruh i ruže Kena Loacha, Edwarda II. Dereka Jarmana, Prije kiše Milča Mančevskog i Ničiju zemlju Danisa Tanovića. Od 2006. do 2010. vodi Irski filmski odbor. Tijekom 2015. i 2016. vodi međunarodnu produkciju u Film i Västu u Švedskoj, najvećem regionalnom fondu u Skandinaviji. Do 2018. bio je predsjednik ACE Producers, amsterdamskog pružatelja naprednog usavršavanja za producente, gdje i nadalje radi kao viši konzultant. Xavier Henry – Rashid, osnivač je londonske agencije Film Republic specijalizirane za svjetsku kinematografiju i dugometražne dokumentarne filmove. Među zastupljenim filmovima nalaze se oni redateljice Pirje Honkasalo te redatelja Petera Bebjaka i Adriana Sabe, čiji su filmovi bili nominirani za nagradu Oscar. Xavier Henry-Rashid radio je kao nezavisni novinar i fotograf na raznim festivalima, uključujući Sundance London, Međunarodni filmski festival Raindance, Sheffield Doc/Fest te Filmski festival u East Endu.

Predstavnici filmske industrije, koji će svoje projekte predstaviti na 68. Pulskom filmskom festivalu, natjecat će se za značajne postprodukcijske nagrade u protuvrijednosti više od 110.000,00 kuna, o kojima će odlučiti Međunarodni ocjenjivački sud sastavljen od stručnjaka iz područja filmske produkcije i plasmana. Češki studio Sleepwalker iz Praga nagradit će jedan od projekata paketom postprodukcijskih usluga u obradi zvuka u vrijednosti od 12.000 eura, dok će dugogodišnji partner festivala, slovenska postprodukcijska kuća Teleking, osigurati postprodukcijske usluge koje uključuju obradu slike i zvuka u vrijednosti od 3.000,00 eura, a Crodux 50.000 kuna – koje se dodjeljuju producentskoj kući prema ocjenjivačkom sudu žirija.

Program će se održati 21. srpnja u Kinu Valli, zatvoren je za publiku i mogu mu prisustvovati samo akreditirani gosti festivala.

Odgovori

Pin It on Pinterest