Asfalt je prioritet naselja Valdenaga

Gradonačelnik Grada Vodnjan-Dignano Edi Pastrovicchio i savjetnik za izgradnju Darko Smoljan susreli su se s mještanima naselja Valdenaga. Mještani tog komunalno neuređenog naselja kao prioritet traže asfalt na svojim ulicama, a potom i rješavanje sve potrebne infrastrukture za koju, kako su rekli, već 20 i više godina izdvajaju znatna sredstva u Proračun Grada Vodnjan-Dignano. Naselje, koje se nalazi uz Fažansku cestu, pripada Gradu Vodnjanu, dok se stanovnici vode kao građani Grada Pula!

Mještani su gradonačelniku iznijeli podatak da se do sada u Proračun Grada Vodnjan-Dignano iz godine u godinu upisuje 100 000 kuna za Valdenagu, ali se ta sredstva ne koriste, već se samo prenose u svaku sljedeću godinu. Mnogi se ovdje bave turizmom, većina ih je infrastrukturu osigurala vlastitim financiranjem, a bez prave ceste i s prašinom pred kućama konstatno dobivaju loše ocjene svojjih gostiju.

Gradonačelnik Pastrovicchio naveo je da bi prvi korak za uređenje naselja i stvaranje kvalitetnijih uvjeta života bilo asfaltiranje ulaza u naselje iz pravca Šuride. Dogovoreno je da se u prvoj mjeri položi barem tanki sloj asfalta ili iskoristi reciklirani asfalt u onom dijelu cecte u koju je već ugrađena vodovodna cijev. Što se tiče kanalizacije, ona će morati pričekati realizaciju projekta iz aglomeracije Pula Sjever (Grad Pula, Grad Vodnjan i Općina Fažana), za kada treba osigurati sredstva za postavljanje i preostale infrastrukture u Valdenagi.

Jedan od sljedećih koraka je i postizanje sporazuma Grada Vodnjan-Dignano sa susjednim općinama, prvenstveno s Gradom Pula, jer je neprihvatljivo da mještani Valdenage komunalne doprinose i naknade plaćaju Vodnjanu, a osobne im iskaznice glase na Pulu. Mještani su izrazili želju da ostanu pod Gradom Vodnjan-Dignano jer, kako su rekli, Vodnjanština ima više potencijala za razvoj od Pule, ali to ne znači da i dalje žele biti slijepo crijevo Vodnjana.

Gradonačelnik Pastrovicchio najavio je za kraj godine ili početak sljedeće osnivanje Mjesnih odbora, što bi bila prilika stanovnicima Valdenage da zajednički nastupaju pred upravom Grada Vodnjan-Dignano. Rad mjesne samouprave određen je i Statutom Grada, određena su četiri odbora, ali s obzirom da su na Vodnjanštini u međuvremenu stvorena i nova naselja, baš poput Valdenage, broj mjesnih odbora trebalo bi povećati na šest.

Odgovori

Pin It on Pinterest