Lerotić: Zakon o gospodarenju otpadom nije pravedan!

ZAGREB – U današnjoj saborskoj raspravi o zakonu o gospodarenju otpadom zastupnik IDS-a Marin Lerotić je rekao da je zakon donesen brzopleto i da ima niz manjkavosti. Naglasio je da se ovim zakonom ne ide na ruku građanima, malim iznajmljivačima i poduzetnicima. Ovim zakonom se povećavaju računi manjim poduzetnicima i obrtnicima dok se smanjuju onim velikima.

Lerotić se zapitao da li je zaista pravedno da je cijena minimalne javne usluge jedinstvena za sve korisnike  poduzetnike, obrtnike i iznajmljivače bez obzira na njihovu veličinu tj. za korisnike kategorije korisnici koji nisu kućanstvo? Naveo je da zakonodavac svjesno troškove prebacuje na manje poduzetnike iako ih oni ne stvaraju te pri tome iznio nekoliko primjera kako nije pravedno da istu minimalnu uslugu plaćaju npr. postolar, auto kamp, hotel i mali privatni iznajmljivač.

Zastupnik je također upozorio da je potrebno jasnije definirati što se smatra otpadnom ambalažom budući da se u reciklažnom dvorištu skuplja više različitog vrsta otpada. Pohvalivši angažman mnogih zastupnika i udruga rekao je da zakon ipak ne nudi rješenja i nema viziju.

Svoj istup je zaključio riječima: „ Vjerujem da nam nažalost slijedi još jedan period zagađenja okoliša, povećanje računa za građane i šteta za zdravlje te stoga treba bolje propisati ciljeve smanjena potrošnje i bolje regulirati odgovornost proizvođača kao i mogućnost stvaranja zelenih radnih mjesta u kontekstu razvoja sustava za jednokratnu uporabu“.

Odgovori

Pin It on Pinterest